Νέα έρευνα υπέδειξε ότι η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν τις γυναίκες να αποφύγουν το εγκεφαλικό επεισόδιο κατά το ήμισυ.

Η έρευνα εστίασε σε 5 παράγοντες που αποτελούν τον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως την υγιεινή διατροφή, τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, την αποχή από το κάπνισμα, την άσκηση, τον υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος και στη συνέχεια έγινε σύγκριση με γυναίκες που δεν ακολουθούσαν κανέναν από τους 5 προηγούμενους παράγοντες.

Η έρευνα έδειξε ότι η πρώτη ομάδα γυναικών είχε 54% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ερευνήτρια Susanna C. Larsson, PhD, του Karolinska Instituet, στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι επειδή οι συνέπειες του εγκεφαλικού επεισοδίου συνήθως είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα είναι συναρπαστικά επειδή έδειξαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής και η υγιεινή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ότι τέτοιες επιλογές πρέπει να κάνουν ή να βελτιώσουν οι άνθρωποι.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 31.696 γυναίκες με μέση ηλικία τα 60 χρόνια, με ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.

Η έρευνα παρατήρησε ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες είχαν 2 ή 3 υγιεινούς παράγοντες και μόνο 589 γυναίκες είχαν και τους 5, ενώ 1.535 δεν είχαν κανένα. Σημειώθηκαν 1.554 εγκεφαλικά επεισόδια.

Tα ποσοστά γυναικών με την πιο υγιεινή διατροφή ήταν 28 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 10.000 γυναίκες το χρόνο σε σύγκριση με 43 εγκεφαλικά επεισόδια ανά 10.000 γυναίκες το χρόνο, σε όσες ακολούθησαν λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ των υγιεινών παραγόντων και του κινδύνου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας