Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η βαριατρική εγχείρηση μπορεί να βοηθήσει κατά του διαβήτη, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 80% στους παχύσαρκους.

Ο Martin Gulliford, του King's College London, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η βαριατρική χειρουργική μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της εμφάνισης διαβήτη σε άντρες και γυναίκες με σοβαρή παχυσαρκία.

Ο Gulliford δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εγχείρηση για την απώλεια βάρους σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και την προαγωγή της υγιεινής διατροφής, ως μέρος γενικής στρατηγικής πρόληψης κατά του διαβήτη.

Η έρευνα εξέτασε την επίδραση των σύγχρονων χειρουργικών μεθόδων απώλειας βάρους στην εμφάνιση διαβήτη και εντόπισε 2.167 ενήλικες χωρίς διαβήτη που υποβλήθηκαν σε μια από αυτές από το 2002 και ύστερα.

Οι παραπάνω συμμετέχοντες συγκρίθηκαν με 2.167 υγιείς που ταίριαζαν στην ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν σε εγχείρηση ή άλλες αγωγές κατά της παχυσαρκίας και παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα, 38 συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για απώλεια βάρους διαγνώστηκαν με διαβήτη έναντι 177 στην ομάδα ελέγχου.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα περιστατικά διαβήτη μειώθηκαν κατά 80% σε όσους υποβλήθηκαν σε εγχείρηση ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη σημαντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’The Lancet Diabetes and Endocrinology’’.

 

Πηγές:
‘’The Lancet Diabetes and Endocrinology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας
Οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στις γυναίκες
ΙΣΘ προς ΕΟΠΥΥ για τα σκιαγραφικά: "Το ποτήρι ξεχείλισε"