Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι κοντοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ο ερευνητής, David Batty, δήλωσε ότι το χαμηλό ύψος καθαυτό δεν προκαλεί άνοια. Πρόσθεσε ότι το ύψος συλλαμβάνει παράγοντες της αρχής της ζωής, όπως νόσο σε μικρή ηλικία, φτωχή διατροφή, κακουχίες και ψυχοκοινωνικό στρες.

Έτσι τους επιτρέπει να εξετάσουν την επίδραση των παραπάνω παραγόντων στην άνοια πιο στενά.

Ο ερευνητής Tom Russ, πρόσθεσε ότι στις αναλύσεις στις οποίες ομαδοποίησε 18 έρευνες ανακάλυψε ότι το χαμηλότερο ύψος ενός ενήλικα συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από άνοια και ότι η σχέση ήταν πιο ισχυρή στους άντρες.

Ο Russ δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ του ύψους και της θνησιμότητας από άνοια παρέμενε και όταν ελήφθη υπόψη η κατάσταση στην αρχή της ζωής ή το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο στην ενήλικο ζωή και άλλοι σχετικοί παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και μακροχρόνια νόσος.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η πιθανότητα αρχικοί παράγοντες του τρόπου ζωής να συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι πολιτικές δημόσιας υγείας που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όπως η προσχολική εκπαίδευση και προγράμματα εμβολιασμού.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’British Journal of Psychiatry.''

Πηγές:
‘’British Journal of Psychiatry. ‘

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD