Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και οι ασκήσεις εγκεφάλου μπορούν να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η νοητική εξασθένηση σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που κινδυνεύουν να εμφανίσουν άνοια, αναφέρει νέα έρευνα.

Αντίθετα, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και η φτωχή υγεία της καρδιάς είναι σημαντικοί παράγοντες για άνοια που σχετίζεται με την ηλικία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε 1.260 ανθρώπους στη Φινλανδία, ηλικίας 60 έως 77 ετών που θεωρήθηκε ότι είχαν μεγάλο κίνδυνο για άνοια. Επιλέχτηκαν τυχαία είτε να λάβουν πληροφορίες υγείας είτε να γίνουν μέρος ομάδας παρέμβασης.

Σε διάστημα 2 ετών, όσοι ανήκαν στην ομάδα παρέμβασης συναντιόνταν τακτικά με γιατρούς, νοσηλεύτριες και άλλους επαγγελματίες υγείας που παρείχαν συμβουλές για την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την εκπαίδευση του εγκεφάλου και τον έλεγχο μεταβολικών και κυκλοφορικών παραγόντων κινδύνου για άνοια.

Στο τέλος των 2 ετών, όσοι ανήκαν στην ομάδα παρέμβασης είχαν 25% υψηλότερο σκορ σε τεστ νοητικής λειτουργίας έναντι όσων ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’The Lancet.’’

Οι διαφορές ήταν πολύ μεγαλύτερες σε ορισμένα σημεία του τεστ. Για παράδειγμα, άνθρωποι στην ομάδα παρέμβασης είχαν σκορ 150% υψηλότερο στην ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας και 83% στην εκτελεστική λειτουργία.

Η ερευνήτρια Miia Kivipelto, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι πολλές προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της νοητικής εξασθένησης σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και παραγόντων όπως η διατροφή, η υγεία της καρδιάς και η καλή φόρμα. Ωστόσο, η νέα έρευνα είναι η πρώτη μεγάλη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή που δείχνει ότι ένα εντατικό πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση των παραπάνω παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε ενδεχομένως να προλαμβάνει την εξασθένηση σε ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν τους ηλικιωμένους για τουλάχιστον 7 χρόνια, ώστε να διαπιστώσουν αν η πιο αργή νοητική εξασθένηση που φάνηκε στους ανθρώπους της ομάδας παρέμβασης οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο νόσου του Alzheimer και άλλα είδη άνοιας.

Αν και οι ερευνητές ανακάλυψαν σχέση δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Πηγές:
‘’The Lancet.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD