Νέα έρευνα που παρέχει νέα πιθανή σχέση μεταξύ σώματος και ψυχικής κατάστασης αναφέρει ότι γυναίκες που αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κλωθούς- ορμόνη που ρυθμίζει τη γήρανση και ενισχύει τις νοητικές ικανότητες.

Οι γυναίκες με κλινικώς σημαντικά καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν ακόμα καλύτερα επίπεδα της κλωθούς στο αίμα σε σχέση με όσες αντιμετώπιζαν στρες αλλά δεν εμφάνιζαν τέτοια συμπτώματα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Translational Psychiatry'', είναι η πρώτη που δείχνει σχέση μεταξύ ψυχολογικών επιδράσεων και της κλωθούς.

Ο ερευνητής Aric Prather, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κλωθώ που είναι πολύ σημαντική για την υγεία θα μπορούσε να αποτελεί σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της πρόωρης νόσου και θανάτου.

Με βάση έρευνες σε ποντικούς και σκώληκες, επιστήμονες γνωρίζουν ότι όταν διαταράσσεται, η κλωθώ προάγει συμπτώματα γήρανσης και όταν είναι πιο άφθονη, τα ζώα ζουν περισσότερο.

Η έρευνα περιέλαβε 90 γυναίκες- φροντιστές με υψηλό στρες και 88 με λιγότερο στρες. Οι περισσότερες είχαν ηλικία 30 έως 40 ετών περίπου και ήταν κατά τα άλλα υγιείς.

Η κλωθώ είναι γνωστό πως μειώνεται με την ηλικία αλλά στη συγκεκριμένη έρευνα σε σχετικά νέες γυναίκες, η πτώση συνέβη μόνο σε γυναίκες με υψηλό στρες.

Οι γυναίκες με χαμηλό στρες δεν εμφάνισαν σημαντική μείωση στην κλωθώ με την ηλικία.

Η Dena Dubal, καθηγήτρια στο UCSF, δήλωσε ότι το χρόνιο στρες αποτελεί κίνδυνο για κακή εικόνα υγείας όσον αφορά τη γήρανση, περιλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου και της νόσου Alzheimer.

Δήλωσε ότι θα είναι σημαντικό να μάθουμε αν υψηλότερα επίπεδα κλωθούς μπορούν να ωφελήσουν τη σωματική και την ψυχική υγεία καθώς γερνούμε. Αν είναι έτσι, παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που αυξάνουν την ορμόνη μακροζωίας θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή των ανθρώπων.

 

Πηγές:
''Translational Psychiatry''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών