Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν 12% χαμηλότερος σε γειτονιές με πρόσβαση σε υγιεινές τροφές και 21% μειωμένος σε περιοχές με πάρκα και γυμναστήρια.

Γειτονιές με εύκολη πρόσβαση σε υγιεινές τροφές και ασφαλή μέρη για άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν τους κατοίκους να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν 12% χαμηλότερος σε γειτονιές με πρόσβαση σε υγιεινές τροφές. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης 21% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη 2 σε περιοχές με καλύτερες ευκαιρίες σωματικής άσκησης.

Ο ερευνητής Paul Christine, του University of Michigan School of Public Health στο Ann Arbor, του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι οι περισσότερες προσπάθειες πρόληψης της νόσου εστιάζουν στους ανθρώπους και πως η έρευνα δείχνει προς την ανάγκη να θεωρηθούν γειτονιές ως στόχοι που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τα προγράμματα παρέμβασης σε ατομική βάση.

Δήλωσε ότι η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα περιοχών για άσκηση περιελάμβανε γυμναστήρια και ευχάριστα μέρη για περίπατο.
Επιπλέον, ενώ η διαθεσιμότητα υγιεινών τροφών ήταν σημαντική, το να υπάρχουν απλώς περισσότερα σούπερ μάρκετ ή αγορές για φρούτα και λαχανικά σε μια γειτονιά δεν μεταφράστηκε σε χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη.
Άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο ήταν το κόστος των υγιεινών τροφίμων και η ικανότητα των κατοίκων να αντεπεξέρχονται σε αυτό.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία για περισσότερους από 5.000 ανθρώπους που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2, στην έναρξη της έρευνας. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε από το 2000 έως το 2012.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τις γειτονιές στις οποίες ζούσαν οι συμμετέχοντες, ιδιαίτερα για τη διαθεσιμότητα υγιεινών τροφών και ασφαλών χώρων για άσκηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 12% των συμμετεχόντων εμφάνισε διαβήτη τύπου 2.

Ο Christine πιστεύει ότι η αλλαγή γειτονιάς μπορεί να συμβάλει στο να οδηγήσει σε πιο υγιείς κατοίκους. Η μετατροπή των γειτονιών με τρόπους που θα προάγουν πιο υγιή συμπεριφορά, συγκεκριμένα εξασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα πηγών σωματικής άσκησης μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόκληση ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και πρόσβασης σε υγιεινές τροφές και ασφαλή άσκηση δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''JAMA Internal Medicine.''

 

Πηγές:
''JAMA Internal Medicine.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μακροζωία: Η καλή φόρμα μετρά περισσότερο από το σωματικό βάρος [μελέτη]
Ελεύθεροι επαγγελματίες παιδίατροι: Γιατί πρέπει να συμμετέχουμε σε εμβολιασμό ενηλίκων για τον κοκκύτη
Αυστραλός πεζοπόρος που χάθηκε για 2 εβδομάδες επέζησε τρώγοντας 2 μπάρες μούσλι