Ενώ η ύπαρξη ενός προβλήματος υγείας- όπως διαβήτη, καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, νέα έρευνα προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνει σημαντικά αν κάποιος έχει περισσότερες από μια από τις παραπάνω νόσους.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποιος με μια από τις παραπάνω παθήσεις διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν τέτοια καρδιομεταβολικά προβλήματα. Ωστόσο, φάνηκε ότι όσοι αντιμετωπίζουν 2 παθήσεις ταυτόχρονα έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο. Οι 3 παθήσεις ταυτόχρονα οκταπλασιάζουν τον κίνδυνο.

Ο ερευνητής Dr Emanuele Di Angelantonio, εξήγησε ότι οι 3 παθήσεις μοιράζονται πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, υψηλό σάκχαρο και παχυσαρκία. Είναι η πρώτη έρευνα που μπορεί να ποσοτικοποιήσει με ακρίβεια πόσο χειρότερο είναι για κάποιον να έχει περισσότερες από μια από τις παραπάνω παθήσεις.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι περίπου 10 εκατομμύρια άντρες και γυναίκες έχουν ιστορικό συνδυασμό διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές επισκόπησαν πληροφορίες για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους από διάφορες χώρες.
Κατέληξαν ότι τα χρόνια ζωής που χάθηκαν σε συνδυασμό με 2 έως 3 από τις παραπάνω νόσους κατέληξαν να είναι ακόμα περισσότερα από τα χρόνια που χάθηκαν στους καπνιστές και στους ασθενείς με HIV.

Οι καπνιστές και άνθρωποι με HIV φάνηκε να χάνουν περίπου 10 έως 11 χρόνια προσδόκιμου επιβίωσης, δήλωσαν οι ερευνητές. Συγκριτικά, η ύπαρξη 2 καταστάσεων καρδιομεταβολικού κινδύνου στην ηλικία των 60 συνδέονταν με πτώση 12 ετών στο προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ η ύπαρξη 3 συνδεόταν με πτώση 15 ετών. Οι αριθμοί αυξάνονταν περισσότερο σε ασθενείς που νόσησαν πριν την ηλικία των 40.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Journal of the American Medical Association.''

 

Πηγές:
Journal of the American Medical Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών