Ακόμα ένας λόγος για τον οποίο πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς αποκαλύπτεται τώρα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε παχυσαρκία. Επομένως ο περισσότερος ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

 Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου την νύχτα, που περνά κάποιο παιδί τρίτης τάξης δημοτικού, μειώνει κατά 40% τις πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο μέχρι την έκτη δημοτικού. Ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος στην τρίτη δημοτικού, όσο λιγότερο κοιμόνταν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες για παχυσαρκία είχαν να εμφανίσουν έως την έκτη δημοτικού, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr.

Julie Lumeng, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ο μαγικός αριθμός ωρών ύπνου, όπως φάνηκε στην έρευνα, ήταν οι 9 ώρες και τα 45 λεπτά. Με περισσότερες ώρες από αυτές ο κίνδυνος μειωνόταν σημαντικά. Σε πειράματα που έγιναν από την Eve Van Cauter, άνθρωποι που είχαν έλλειψη ύπνου παρήγαγαν μια ορμόνη που ενθαρρύνει την πείνα και λιγότερη λεπτίνη, ορμόνη που δίνει το αίσθημα του κορεσμού.

Άλλη εξήγηση είναι ότι τα κουρασμένα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να ασκούνται και περισσότερο πιθανό να κάθονται στον καναπέ και να τρώνε μπισκότα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’ και δίνει στους γονείς ακόμα ένα λόγο να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τηρούν τις ώρες ύπνου, να αποφεύγουν την καφεΐνη και να μην έχουν τηλεόραση στο δωμάτιο.

Ο Dr. Stephen Sheldon, από το παιδικό νοσοκομείο Memorial, στο Σικάγο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έρευνα και θεωρεί πως χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Δήλωσε ότι ο ύπνος των παιδιών μπορεί να διαταράσσεται από αναπνευστικά προβλήματα, ορισμένα από τα οποία προκαλούνται από περιττό βάρος, όπως η άπνοια ύπνου και ορισμένα από μεγεθυνμένες αμυγδαλές.

Δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την αιτία και το αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 785 παιδιών, δέκα πολιτειών των Η.Π.Α, με πληροφορίες για τον ύπνο, το ύψος και το βάρος τους στην τρίτη και την έκτη τάξη. Οι μητέρες ρωτήθηκαν πόσες ώρες κοιμόνταν τα παιδιά τους κάθε μέρα. Κατά μέσον όρο κοιμόνταν 9,5 ώρες.

Ορισμένα έφταναν και τις 12 ώρες, ενώ άλλα κοιμόνταν 7 ώρες. Από τα παιδιά που κοιμόνταν 10 έως 12 ώρες την ημέρα, ποσοστό 12% ήταν παχύσαρκα μέχρι την έκτη τάξη. Ποσοστό 22%ήταν παχύσαρκα στην έκτη τάξη, από αυτά που κοιμόνταν λιγότερες από 9 ώρες την ημέρα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες παχυσαρκίας, όπως τον ΔΜΣ στην τρίτη τάξη και παρατήρησαν ότι η σχέση παρέμενε. Παραδέχτηκαν όμως ότι άλλοι παράγοντες που δεν εξετάστηκαν στην έρευνα, όπως το βάρος του γονέως ή η συμπεριφορά μπορεί να έχουν συμβάλει στον κίνδυνο.

Η Jodi Mindell υπογραμμίζει ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να ενθαρρύνουν οι γονείς τις καλές συνήθειες ύπνου, όπως η επιτυχία στο σχολείο.

Πηγές:
‘Pediatrics’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]