Όσοι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα βάδισης σε διάδρομο επί τρεις μήνες, παρουσίασαν βελτίωση σε δύο δείκτες της νόσου που δυσκολεύουν την αναπνοή: τη φλεγμονή και την ευαισθησία των αεραγωγών.

Τα ευρήματα αυτά παρέχουν νέες ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ωφελεί ακόμα και ασθενείς οι οποίοι ήδη ελέγχουν τα συμπτώματά τους με φάρμακα, δήλωσε ο Dr. Celso Carvalho, ερευνητής στο University of Sao Paulo School of Medicine στη Βραζιλία.
«Τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ισχυρά ότι η αεροβική έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση στο άσθμα και ίσως ενισχύει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων» είπε.

Το άσθμα προσβάλει 235 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Carvalho και συνάδελφοί του μελέτησαν την επίδραση της γυμναστικής σε 43 ασθενείς με άσθμα, 20-59 χρόνων, οι οποίοι είχαν την ασθένεια υπό έλεγχο παίρνοντας φάρμακα.

Σε όλους είπαν να κάνουν ασκήσεις αναπνοής γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες και στους μισούς να κάνουν επίσης διάδρομο για 35 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα.

Στο τέλος της μελέτης η βρογχική υπεραντιδραστικότητα είχε μειωθεί σε όσους έκαναν διάδρομο και ασκήσεις αναπνοής, αλλά όχι σε όσους έκαναν μόνο τις ασκήσεις αυτές.

Επίσης η άσκηση φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται με τη φλεγμονή γράφει το περιοδικό «Thorax».

Πηγές:
Περιοδικό 'Thorax'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη