Τα ‘μίνι εγκεφαλικά’ οδηγούν σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εντός μιας εβδομάδας έναν στους είκοσι ανθρώπους και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με Βρετανός ειδικούς.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίστηκαν αμέσως για ΄μίνι εγκεφαλικά’, που ονομάζονται παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, δεν είχαν σχεδόν καθόλου κίνδυνο να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα.

Ωστόσο, άνθρωποι που δεν το αντιμετώπισαν, είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε μια εβδομάδα, σημειώνουν οι Dr. Matthew Giles και Peter Rothwell από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet Neurology’, συνδύασαν αποτελέσματα 10.000 ασθενών που χωρίστηκαν σε 18 ομάδες.

Συνολικά, ποσοστό 5% των ασθενών υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα μιας εβδομάδας μετά το ΄μίνι εγκεφαλικό’. Ποσοστό κάτω του 1% όσων ακολούθησαν αγωγή σε ειδικευμένη κλινική υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα μιας εβδομάδας σε σύγκριση με ποσοστό 11% αυτών που το αγνόησαν.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την πεποίθηση ότι το παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί επείγουσα κατάσταση και ότι η επείγουσα αντιμετώπιση σε ειδικές μονάδες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νέου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από απόφραξη κάποιας αρτηρίας που οδηγεί ή βρίσκεται στον εγκέφαλο. Μικρό ποσοστό εγκεφαλικών είναι αιμορραγικά και προκαλούνται όταν διαρρηχθεί κάποιο αγγείο.

Το παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μικρότερη εκδοχή εγκεφαλικού και προκαλεί παρόμοια συμπτώματα-ζάλη, αδυναμία σε άκρο ή οπτικές διαταραχές. Άνθρωποι με μεγαλύτερης έκτασης εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να παραλύσουν στη μια μεριά του σώματος ή να χάσουν την ικανότητα ομιλίας.

Πηγές:
‘Lancet Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD