Ομάδα ερευνητών από τη Σουηδία δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος στους άνδρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, χωρίς αυτό να συμβαίνει και στις γυναίκες.

Ο Carl Turesson, ρευματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάλμο στη Σουηδία, σχολίασε ότι πρόκειται για μία γενική παρατήρηση ότι η κοιλιακή παχυσαρκία παρατηρείται πιο συχνά στους άνδρες και φαίνεται ότι προστατεύει από την αρθρίτιδα:

“Το ενδοκοιλιακό λίπος παράγει διαφορετικούς τύπους μορίων σήματος, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της φλεγμονής”, σημείωσε ο δρ Tuersson.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δύο μεγάλες έρευνες για την υγεία του πληθυσμού, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 50.705 άτομα.

Διαπίστωσε ότι οι άνδρες με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25 kg/m2, έχουν έως και κατά 63% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κάπνισμα

Ενδιαφέρον έχει και η προσθήκη της παραμέτρου “κάπνισμα”, το οποίο συνδέεται αρνητικά με την παχυσαρκία στους άνδρες.

Σύμφωνα με τον δρ Tuersson, το κάπνισμα είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ οι καπνιστές έχουν – κατά κανόνα – χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Ακόμη και η προσθήκη της συγκεκριμένης παραμέτρου, ωστόσο, έδειξε ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος μειώνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ακόμη και σε καπνιστές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας