Ένα σχέδιο που βοηθά σημαντικά στο να καλυτερεύσει η περίθαλψη ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, εκπονήθηκε από διεθνή ομάδα ειδικών με πρωτοβουλία του δικτύου Κολπικής μαρμαρυγής (AFNET) και του European Heart Rhythm Association (EHRA). Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EP Europace.
Παγκοσμίως, ζουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή.
Παρά τις βελτιώσεις στην περίθαλψή τους, οι ασθενείς αυτοί παθαίνουν συχνά εγκεφαλικά επεισόδια, έχουν καρδιακή αδυναμία και πεθαίνουν πρόωρα. «Οργανώσαμε την συνάντηση των ειδικών, για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για συγκεκριμένες βελτιώσεις στην περίθαλψη ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Το αποτέλεσμα της διάσκεψης το συντάξαμε υπό τύπον συστάσεων και ερευνητικών προτεραιοτήτων», εξηγεί ο πρόεδρος του Δ.Σ της AFNET και μέλος του Δ.Σ της EHRA, Paulus Kirchhof.
Tο σχέδιο της AFNET/EHRA συστήνει, ανάμεσα στα άλλα, τη διενέργεια εξέτασης για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω σε πληθυσμιακές ομάδες με υψηλό κίνδυνο, ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Συστήνει επίσης τη δημιουργία στάνταρτς, με τα οποία θα καταμετράται ενιαία η ποιότητα και η επιτυχία της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής.
Για την επιτυχή θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ασθενείς στις αποφάσεις για την περίθαλψή τους και προϋπόθεση για αυτό είναι η καλή ενημέρωσή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, οι συγγραφείς του σχεδίου συστήνουν την προσφορά ελεύθερης πρόσβασης στις πληροφορίες γύρω από την κολπική μαρμαρυγή, τις επιπλοκές αλλά και τις θεραπευτικές δυνατότητες.
Πηγές:
“AFNET/EHRA”.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη
Αστυνομικός ενημερώθηκε ότι είχε καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου