Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη. Τώρα, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε ορμονικές ανισορροπίες πριν τη γέννηση οι οποίες επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Η ερευνήτρια Dr. Elisabet Stener-Victorin, του Karolinska Institutet, δημοσίευσε τα ευρήματα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η Dr. Stener-Victorin σημειώνει ότι ποσοστό 60% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει τουλάχιστον ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διατροφική διαταραχή και αντιμετωπίζει επίσης υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Τέτοιοι κίνδυνοι έχουν αποδοθεί σε αυξημένη έκθεση στα ανδρογόνα μέσω του αίματος της μητέρας, στη μήτρα. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση δεν είναι σαφείς.

Η Dr. Stener-Victorin, εξέθεσε ομάδα εγκύων ποντικών σε υψηλές δόσεις τεστοστερόνης- που μιμείται τις καταστάσεις εγκύων με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρέασαν τον πλακούντα των εγκύων ποντικών, καθώς και την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία στην ενήλικο ζωή, στα αρσενικά και θηλυκά παιδιά.

Ανακάλυψαν ότι αρσενικά και θηλυκά παιδιά που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις τεστοστερόνης στη μήτρα, αργά κατά την κύηση, ήταν πιο πιθανό να έχουν αγχώδεις συμπεριφορές στην ενήλικο ζωή σε σύγκριση με παιδιά που δεν εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις της ορμόνης.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι δόσεις υψηλής τεστοστερόνης είχαν σημαντική επίδραση στην αμυγδαλή.
Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε ότι η τεστοστερόνη παρεμβλήθηκε με τη δραστηριότητα ενός γονιδίου στην αμυγδαλή που ρυθμίζει τον υποδοχέα ανδρογόνων.

Εντοπίστηκαν επίσης αλλαγές στους υποδοχείς για ένα είδος οιστρογόνων λόγω υψηλών δόσεων τεστοστερόνης, καθώς και αλλαγές στα γονίδια που ρυθμίζουν τη σεροτονίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ.

Ωστόσο όταν κατέστειλαν τους υποδοχείς για τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα των παιδιών των ποντικών με την πάθηση, χρησιμοποιώντας 2 φάρμακα, ανακάλυψαν ότι αυτό τα εμπόδιζε από το να εμφανίσουν αγχώδη συμπεριφορά στην ενήλικο ζωή.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν έναν άγνωστο βιολογικό μηχανισμό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε γιατί οι κόρες και οι γιοι γυναικών με τη νόσο εμφανίζουν άγχος ως ενήλικες.

 

Πηγές:
Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις