Τα δυνατά πόδια θα μπορούσαν να ενισχύουν και τον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε, αναφέρουν ερευνητές.

Έρευνα που διήρκεσε 10 χρόνια κατέληξε ότι η δύναμη των ποδιών συνδέεται στενά με πιο υγιή γήρανση του εγκεφάλου. Επίσης, η ερευνητική ομάδα του King's College London δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι απλώς το να περπατάμε περισσότερο για τη βελτίωση της ισχύος των ποδιών και της ταχύτητα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς γερνούμε.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 324 δίδυμες υγιείς γυναίκες, ηλικίας 43 έως 73 ετών στη Βρετανία. Μετρήθηκαν ικανότητες σκέψης, μάθησης και μνήμης στην έναρξη και στο τέλος της έρευνας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δύναμη των ποδιών ήταν καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της υγείας του εγκεφάλου σε σχέση με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής που εξετάστηκαν.

Γενικά, οι δίδυμες με τη μεγαλύτερη δύναμη στα πόδια, στην έναρξη της έρευνας, διατήρησαν τις νοητικές ικανότητες καλύτερα και είχαν λιγότερες αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω ηλικίας, σε σχέση με τις δίδυμες με τα πιο αδύναμα πόδια, ανακάλυψε η έρευνα.

Η ερευνήτρια Claire Steves, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι απλές αλλαγές του τρόπου ζωής για την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν να είμαστε νοητικώς και σωματικώς υγιείς.

Οι μηχανισμοί πίσω από τη σχέση δεν είναι σαφείς και θα μπορούσαν να εμπλέκουν άλλους παράγοντες, όπως αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού λόγω ηλικίας ή το κυκλοφορικό σύστημα. Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Gerontology.

 

Πηγές:
Gerontology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών