Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να περιορίσουν την ανάκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος σε ενήλικες φορείς του ιού HIV που υποβάλλονται σε θεραπεία, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Amara Ezeamama, του University of Georgia, δήλωσε ότι λόγω των επιδράσεων του HIV στο ανοσοποιητικό σύστημα, η λοίμωξη συνήθως οδηγεί σε σχετικά γρήγορο θάνατο, χωρίς αγωγή. Το θετικό στην αντιρετροϊκή αγωγή έγκειται στην ικανότητά της να αποκαθιστά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η Ezeamama σημείωσε ότι στόχος ήταν να κατανοηθεί αν η έλλειψη της βιταμίνης D περιορίζει το βαθμό οφέλους από την ανάκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς που ακολουθούν αγωγή για τον HIV.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα διάρκειας 18 μηνών στην οποία το επίπεδο του ανοσοποιητικού συστήματος 398 θετικών στον ιό HIV ενηλίκων μετρήθηκε στην έναρξη, στους 3, 6, 12 και 18 μήνες.

Οι ερευνητές μέσω παρατήρησης συνέδεσαν την αύξηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος με το αν ή όχι οι άνθρωποι είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D βοήθησε τα κύτταρα CD4+T να ανακάμψουν πιο γρήγορα.
Συμμετέχοντες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερη ανάκαμψη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος σε σχέση με όσους είχαν έλλειψη βιταμίνης D, έδειξαν τα στοιχεία.

Τα οφέλη της επάρκειας της βιταμίνης D φάνηκαν μεγαλύτερα σε νεότερους και λιποβαρείς ενήλικες φορείς.
Δεδομένων των διαφορετικών επιπέδων βιταμίνης D, θετικοί στον HIV ενήλικες ανέκαμψαν με διαφορετικούς ρυθμούς.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των κυττάρων CD4+T.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition.

 

Πηγές:
Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας