Σε νέα έρευνα, δίγλωσσοι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους μιλούσαν μια γλώσσα να έχουν φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες μετά τη νόσο, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Stroke.

Η αιτία για τη διαφορά φαίνεται πως είναι χαρακτηριστικό του εγκεφάλου που ονομάζεται γνωστική εφεδρεία, στην οποία ο εγκέφαλος έχει χτίσει πλούσιο δίκτυο συνάψεων- αυτοκινητοδρόμων που μπορούν να αντιμετωπίσουν το μποτιλιάρισμα των σκέψεων, ακόμα και αν έχουν καταστραφεί ορισμένες γέφυρες.

Ο ερευνητής Dr. Thomas Bak, του University of Edinburgh στη Σκοτία, δήλωσε ότι άνθρωποι με περισσότερες πνευματικές δραστηριότητες έχουν πιο διασυνδεδεμένο εγκέφαλο, που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα πιθανή βλάβη.
Πρόσθεσε, ότι η γλώσσα είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να ενισχύσουμε τη γνωστική εφεδρεία.

Ερευνητές, με επικεφαλής την Dr. Suvarna Alladi, του National Institute of Mental Health and Neurosciences στο Bangalore, της Ινδίας, εξέτασαν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε μεγάλη πόλη στην οποία οι κάτοικοι συνήθως μιλούν 2 ή περισσότερες γλώσσες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 608 ασθενείς για έως 2 χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο συγκρίνοντας 353 δίγλωσσους ασθενείς με 255 ασθενείς που μιλούσαν μια γλώσσα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνω του 40% των δίγλωσσων ασθενών είχαν φυσιολογικές νοητικές λειτουργίες μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, έναντι 20% των ασθενών που μιλούσαν μια γλώσσα.

Οι δίγλωσσοι ασθενείς, επίσης είχαν καλύτερη επίδοση σε εξετάσεις μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, που μετρούσαν τις ικανότητές τους να προσέχουν, να ανακαλούν και να οργανώνουν πληροφορίες. Ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια ή ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι στην έρευνα ανέκαμψαν και ότι όσοι μιλούν μια γλώσσα δεν ανέκαμψαν, δήλωσε η Alladi. Οι άνθρωποι στις 2 ομάδες είχαν εύρος νοητικών αποτελεσμάτων, από την ολοκληρωτική ανάκαμψη έως την άνοια διαρκείας.

Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά στα ποσοστά του αποτελέσματος μεταξύ των ομάδων υποδεικνύει ότι η διγλωσσία μπορεί ενδεχομένως να προβλέψει ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις νοητικές ικανότητες και ιδιαίτερα με την προσοχή.

 

 

 

 

Πηγές:
Stroke.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι