Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ότι διέγερση υψηλής συχνότητας βοήθησε στη βελτίωση της ικανότητας αφής και του πόνου σε ασθενείς των οποίων οι αισθήσεις άλλαξαν λόγω μεταβολών στον εγκέφαλο που οφείλονταν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ιδέα είναι παρόμοια με τους στόχους της φυσικοθεραπείας σε ανθρώπους με τραυματισμούς που τους έφεραν αναπηρία και χρειάζεται να επανεκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο και το σώμα τους να κινηθεί και να λειτουργήσει.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Neurology, ερευνητές του Ruhr-University Bochum επέλεξαν 20 ασθενείς που διαγνώστηκαν με πολύπλοκο περιφερειακό σύνδρομο πόνου.

Οι συμμετέχοντες αντιμετωπίστηκαν για διάστημα 5 ημερών με καθημερινή διέγερση διάρκειας 45 λεπτών, στο χέρι που επηρεάστηκε από πολύπλοκο περιφερειακό σύνδρομο πόνου.

Ηλεκτρικοί παλμοί υψηλής συχνότητας εφαρμόστηκαν στα δάχτυλα χρησιμοποιώντας ειδικό μαξιλαράκι χειρός μετά τον καθορισμό αυτού που μπορούσαν οι ασθενείς να αισθανθούν και αυτού που προκαλεί πόνο. Επίπεδα αγωγής για καθέναν καθορίστηκαν κάπου μεταξύ των 2 σημείων.

Από τους ασθενείς, 16 βελτίωσαν την αίσθηση της αφής στο χέρι που είχε επηρεαστεί. Ωστόσο ο πόνος παρέμεινε αμετάβλητος, κατά μέσον όρο. Εκτός από τη βελτίωση στην αφή, 4 ασθενείς είχαν επίσης μείωση του πόνου κατά περισσότερο από 30%.

Ο ερευνητής Dr. Hubert Dinse, δήλωσε ότι τώρα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν πιο εντατική και μακρύτερη περίοδος αγωγής μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την αφή αλλά και να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του πόνου σε καθορισμένες υποομάδες ασθενών.

Πηγές:
Frontiers in Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού