Ερευνητές αμφισβήτησαν με τη μελέτη τους την πεποίθηση ‘’παχύσαρκος αλλά σε φόρμα’’, καθώς ανακάλυψαν ότι η παχυσαρκία ακυρώνει τα οφέλη της καλής αερόβιας φόρμας.

Ερευνητές του Umeå University στη Σουηδία, θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας θα μπορούσαν να ακυρωθούν από αυξημένα επίπεδα καλής φόρμας.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 1,3 εκατομμυρίων Σουηδών αντρών από το 1969 έως το 1996. Μετρήθηκε η αερόβια κατάστασή τους και αναζητήθηκαν αιτίες θανάτου στα εθνικά αρχεία.

Ερευνητές, σε διάστημα 29 ετών, ανακάλυψαν ότι πέθαναν 44.301 άνθρωποι, με τους άντρες στο υψηλότερο πέμπτο αερόβιας φόρμας να έχουν 48% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με το χαμηλότερο πέμπτο των αντρών.
Ενώ οι ισχυρότερες σχέσεις με το θάνατο φάνηκε να είναι η χρήση αλκοόλ και ουσιών οι κίνδυνοι που συνδέονται με το βάρος και τη φόρμα ήταν παρόμοιοι.

Η αερόβια φόρμα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε άντρες φυσιολογικού βάρους και υπέρβαρους και τα οφέλη της καλής φόρμας ήταν χαμηλότερα στους παχύσαρκους. Άντρες φυσιολογικού βάρους χωρίς καλή φόρμα, επίσης φάνηκε να έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με παχύσαρκους άντρες.

Παρατηρήθηκε επίσης σχέση μεταξύ της χαμηλής αερόβιας φόρμας και του θανάτου από τραύμα. Ο ερευνητής Peter Nordström, του Umea University, δήλωσε ότι ερευνητές θα μπορούσαν μόνο να υποθέσουν την αιτία, σημειώνοντας ότι γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τις σχέσεις δεδομένου ότι η αερόβια φόρμα επηρεάζεται γενετικά.

 

Πηγές:
International Journal of Epidemiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD