Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία όπως και η παραμέληση μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα σε ασθενείς με διπολική διαταραχή, προειδοποιεί έρευνα.

Τέτοιοι ασθενείς με ιστορικό κακοποίησης στην παιδική ηλικία εμφάνισαν την πάθηση περισσότερα από 4 χρόνια πριν τους ασθενείς χωρίς ιστορικό κακοποίησης.

Επιπλέον, ήταν σχεδόν 2 φορές πιο πιθανό να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν και σχεδόν 4 φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Επίσης, ποσοστό μέχρι 15% των ανθρώπων με διπολική διαταραχή πεθαίνουν λόγω αυτοκτονίας, έδειξε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Psychiatry.

Η ερευνήτρια Jessica Agnew-Blais, του King's College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν σημαντικές εφαρμογές για την κλινική πράξη, καθώς υποδεικνύουν ότι ιστορικό κακοποίησης στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρώιμος δείκτης υψηλού κινδύνου για φτωχά αρνητικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή.

Τέτοιοι ασθενείς με ιστορικό κακοποίησης στην παιδική ηλικία έχουν πιο έντονα συμπτώματα μανίας, κατάθλιψης και ψύχωσης, υψηλότερο κίνδυνο διαταραχής μετατραυματικού στρες, αγχωδών διαταραχών και κατάχρησης ουσιών και αλκοόλ. Επίσης, τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίτερα, έχουν πιο συχνά επεισόδια μανίας και κατάθλιψης και υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι είναι σημαντικό να εντοπιστούν εγκαίρως ασθενείς με διπολική διαταραχή οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη κλινική ανάγκη και κίνδυνο, για να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνουν την πιο έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση για τη μείωση του κινδύνου άσχημου αποτελέσματος.

Η κακομεταχείριση με τη μορφή της σωματικής, σεξουαλικής ή συναισθηματικής βίας ή η παραμέληση επηρεάζει 1 στα 5 παιδιά κάτω των 18 ετών στη Βρετανία και είναι γνωστό πως έχει υψηλά ποσοστά σε ασθενείς με διπολική διαταραχή (μέχρι 60%).

 

Πηγές:
The Lancet Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου