Νέες νοητικές προκλήσεις θα μπορούσαν να βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει σε καλή κατάσταση καθώς κάποιος γερνά, αναφέρει μικρή έρευνα.

Η έρευνα, του University of Texas, στο Ντάλας, περιέλαβε 39 ηλικιωμένους οι οποίοι τοποθετήθηκαν τυχαία είτε σε ομάδες υψηλής ή χαμηλής νοητικής πρόκλησης είτε σε ομάδα ελέγχου.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα υψηλής πρόκλησης περνούσαν τουλάχιστον 15 ώρες την εβδομάδα, για 14 εβδομάδες, μαθαίνοντας όλο και πιο απαιτητικές ικανότητες στην ψηφιακή φωτογραφία ή τη ραπτική ή και στα δυο.

Όσοι ανήκαν στην ομάδα χαμηλής πρόκλησης περνούσαν 15 ώρες την εβδομάδα με κοινωνική ζωή και κάνοντας δραστηριότητες σχετικές με θέματα όπως τα ταξίδια και η μαγειρική αλλά όχι με ενεργή εκμάθηση.

Όσοι ανήκαν στην ομάδα ελέγχου είχαν ασχολίες όπως ακρόαση μουσικής, απλά παιχνίδια ή παρακολούθηση κλασικών ταινιών.
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις και εξετάσεις νοητικών ικανοτήτων πριν και μετά τα προγράμματα και ορισμένοι επανεξετάστηκαν ένα χρόνο αργότερα.

Μετά από 14 εβδομάδες, όσοι ανήκαν στην ομάδα υψηλής πρόκλησης είχαν καλύτερη επίδοση στη μνήμη και μπορούσαν να κρίνουν δύσκολες λέξεις με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τις άλλες 2 ομάδες.

Ορισμένες από αυτές τις βελτιώσεις παρέμεναν ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Restorative Neurology and Neuroscience.

Η ερευνήτρια Denise Park, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν ορισμένες από τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες που αποτελούν πρόκληση για το μυαλό μπορούν να αλλάξουν την εγκεφαλική λειτουργία και ότι είναι πιθανό τέτοιες παρεμβάσεις να μπορούν να αποκαταστήσουν επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε πιο ‘’νεανικό’’ επίπεδο.

Ωστόσο, χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί η καθολικότητα της επίδρασης και να κατανοηθεί ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την παρέμβαση.

Πηγές:
Restorative Neurology and Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών