Οι δύο επιδημίες του αιώνα μας, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, γεγονός που έχουν επιβεβαιώσει πολλές και μεγάλες μελέτες. Δύο από τις πιο πρόσφατες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις και στη σκελετική υγεία, ενισχύοντας τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που υποδείκνυαν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Η πρώτη μελέτη αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και μεγαλύτερου κινδύνου για υποβολή σε χειρουργική επέμβαση των ασθενών με ορθοπεδικό τραυματισμό. Οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν ανάγκη για μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο, η οποία αύξανε σημαντικά το κόστος θεραπείας.
Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τους ασθενείς με ΔΜΣ <30 ως μη-παχύσαρκους, και εκείνους με ΔΜΣ >30 ως παχύσαρκους. Όσοι είχαν ΔΜΣ 30-35 εντάχθηκαν στην κατηγορία Ι και όσοι είχαν >35 στην κατηγορία ΙΙ. Από τα ευρήματά τους διαπιστώθηκε ότι η νόσος αυξάνει τις πιθανότητες των παχύσαρκων ατόμων που φέρουν ορθοπεδικό τραύμα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς το 72% των παχύσαρκων ασθενών έχρηζαν χειρουργικής θεραπείας, σε σύγκριση με σχεδόν το 55% των μη-παχύσαρκων ασθενών. Μάλιστα όσο βαρύτερος ήταν ο ασθενής τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος.
Επιπλέον, οι ασθενείς με φυσιολογικό ΔΜΣ είχαν συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, επομένως αντίστοιχο ήταν και το κόστος των δαπανών περίθαλψης. Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό των ασθενών της κατηγορίας ΙΙ που έχρηζε νοσηλείας σε μονάδα συνεχούς φροντίδας.
Συμπερασματικά, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone & Joint Surgery (JBJS), έδειξε ότι όσο βαρύτερος είναι ο τραυματισμένος στα οστά ασθενής τόσο δυσκολότερη, σοβαρότερης μορφής και πιο χρονοβόρα είναι η θεραπεία του.
Σε άλλη μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Metabolism, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσον η ανάπτυξη παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη (που συχνά συνοδεύει την παχυσαρκία) συμβάλλουν στον κίνδυνο κατάγματος των οστών. Παράλληλα, θέλησαν να ερευνήσουν αν η άσκηση προστατεύει την υγεία των οστών εμποδίζοντας την αύξηση του βάρους και την εμφάνιση διαβήτη, επιδιώκοντας να διαπιστώσουν εάν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ανάπτυξη και των δύο νόσων και τις επιπτώσεις στη σκελετική υγεία.
Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν πώς η ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 επηρεάζει τη δομή, το σχηματισμό και την αντοχή των οστών με την πάροδο του χρόνου. Μελέτησαν τα οστά ποντικιών που είχαν προδιάθεση για υπερφαγία, η οποία τα οδήγησε σε αύξηση του βάρους και τα κατέστησε ανθεκτικότερα στην ινσουλίνη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές επέτρεψαν στα μισά ποντίκια να τρώνε περισσότερο- και αν ήθελαν ασκούνταν σε ρόδες. Τα υπόλοιπα ποντίκια προγραμματισμένα έτρωγαν περισσότερο και δεν ασκούνταν. Υπήρχε και μια ομάδα ελέγχου, τα ποντίκια της οποίας έτρωγαν φυσιολογικά και δεν ασκούνταν.
Οι ερευνητές, αφού υπέβαλαν τα ποντίκια σε εξετάσεις σε διάφορες ηλικίες, διαπίστωσαν ότι όλες οι ομάδες συνέχισαν να χτίζουν οστική μάζα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα παχύσαρκα ποντίκια ανέπτυξαν λιγότερη οστική μάζα, είχαν απώλεια οστικής πυκνότητας και μειωμένη αντοχή των οστών. Όσα όμως ασκούνταν είχαν πιο δυνατά οστά ακόμα και από τα ποντίκια φυσιολογικού βάρους.
Εν κατακλείδι, από τη μελέτη διεξάγεται το συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα οστά, και ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση αυτών των νόσων και εντέλει να αυξήσει την αντοχή των οστών.
Δεδομένου ότι η παχυσαρκία ευθύνεται ή αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση 40 περίπου παθήσεων - εκτός του διαβήτη - και ότι με την απώλεια βάρους και την καθημερινή άσκηση τα παχύσαρκα άτομα μπορούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο για ανάπτυξή τους, οι συγκεκριμένες μελέτες είναι πολύ σημαντικές, καθώς επιβεβαιώνουν ότι με τους ίδιους τρόπους μπορεί να προστατευτεί και η σκελετική υγεία. Αρκεί, στις περιπτώσεις που η επαναφορά στο φυσιολογικό βάρος γίνεται μέσω βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης και ιδιαίτερα με επεμβάσεις δυσαπορρόφησης, να ακολουθείται η σωστή διατροφή, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου