Η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες επίτευξης κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση, αναφέρει νέα έρευνα που περιέλαβε περισσότερες από 23.000 γυναίκες στη Σουηδία.
Οι συγκεκριμένες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση από το 2007.
Ποσοστό 4% διαγνώστηκαν με κατάθλιψη ή άγχος τα 2 χρόνια πριν τη μέθοδο και / ή έλαβαν αντικαταθλιπτικά 6 μήνες πριν υποβληθούν σε αυτήν.
Η ερευνήτρια Carolyn Cesta, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι γυναίκες που υποβλήθηκαν στην πρώτη τους εξωσωματική γονιμοποίηση και είτε είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος είτε είχαν χρησιμοποιήσει αντικαταθλιπτικά είχαν χαμηλότερα ποσοστά κύησης και γέννησης ζωντανού μωρού σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν τις παραπάνω παθήσεις ή δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά πριν την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Πρόσθεσε ότι ανακάλυψαν πως γυναίκες με διάγνωση άγχους ή κατάθλιψης χωρίς συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών είχαν ακόμα χαμηλότερες πιθανότητες να κυοφορήσουν ή να γεννήσουν ζωντανό μωρό.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Anastasia Nyman Iliadou, συνδυαστικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διαγνώσεις κατάθλιψης και άγχους μπορεί ενδεχομένως να είναι παράγοντας που οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και γέννησης ζωντανού εμβρύου σε αυτές τις γυναίκες.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η σχέση δεν αποδείχτηκε πως είναι αιτιατή. Καθώς δεν επρόκειτο για τυχαιοποιημένη έρευνα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες ή σε παράγοντες του τρόπου ζωής που συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Fertility & Sterility.
Πηγές:
Fertility & Sterility.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις