Νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση γεύματος με θαλασσινά ή άλλες τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από την απώλεια μνήμης και νοητικών προβλημάτων λόγω ηλικίας στους ηλικιωμένους.

Τα ευρήματα της μελέτης επιστημόνων του University Medical Center και του Wageningen University στην Ολλανδία, έδειξαν ότι η απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας και τα νοητικά προβλήματα των συμμετεχόντων που ανέφεραν ότι κατανάλωναν θαλασσινά λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, επιδεινώθηκαν πιο γρήγορα σε σχέση με όσους κατανάλωναν τουλάχιστον ένα γεύμα με θαλασσινά την εβδομάδα.

Η Martha Clare Morris, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι ενώ οι νοητικές ικανότητες εξασθενούν ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τη διαδικασία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 915 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 81,4 χρόνια για 5 χρόνια κατά μέσον όρο. Στην έναρξη της έρευνας κανένας δεν είχε σημάδια άνοιας.

Συμμετέχοντες στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση θαλασσινών κατανάλωναν 2 γεύματα που τα περιείχαν σε εβδομαδιαία. Όσοι ανήκαν στην ομάδα με τη χαμηλότερή κατανάλωση είχαν κατά μέσον όρο 0,5 γεύμα την εβδομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Neurology'.

Πηγές:
'Neurology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου