Τα επίπεδα βιταμίνης C ενός ανθρώπου μπορούν να προβλέψουν το πόσο πιθανό είναι να προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα που έγινε σε 20.000 μεσήλικες, στη Βρετανία.
Κατά τη διάρκεια των 9,5 χρόνων που διήρκεσε η έρευνα, εμφανίστηκαν 448 εγκεφαλικά επεισόδια στους ανθρώπους της μελέτης. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, άνθρωποι με μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C, στην έναρξη της έρευνας, είχαν 42% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό σε διάστημα δέκα ετών, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.
Η προστατευτική επίδραση της βιταμίνης απέναντι στο εγκεφαλικό παρέμεινε και αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, η άσκηση, ο διαβήτης, ιστορικό καρδιακής προσβολής, χρήση συμπληρωμάτων και κοινωνική θέση.
Ο Dr. Phyo K. Myint από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και οι συνεργάτες του δημοσιεύουν τα ευρήματα στο περιοδικό ‘American Journal of Nutrition’.
Ο ερευνητής παρατήρησε ότι το επίπεδο της βιταμίνης C στο αίμα είναι καλός δείκτης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, τα οποία περιέχουν πολλές προστατευτικές ουσίες όσον αφορά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι Drs. Sebastian J. Padayatty και Mark Levine δήλωσαν ότι επειδή δεν είναι γνωστό γιατί ή πώς προκύπτουν τα οφέλη ή ποια φρούτα και λαχανικά είναι αποτελεσματικά, καλό θα είναι να καταναλώνουμε ποικιλία.
Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προστατεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η κατάλληλη ποσότητα πρόσληψης για μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιαγγειακών ασθενειών δεν είναι γνωστή, υπογραμμίζουν οι ερευνητές αλλά η πρόσληψη 5 έως 9 μερίδων την ημέρα σχετίζεται με οφέλη.
Πηγές:
‘American Journal of Nutrition’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας