Από νέα έρευνα προκύπτουν ισχυρότερες ενδείξεις ότι η εγχείρηση κατά της παχυσαρκίας μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη. Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση για να μειώσουν το μέγεθος του στομάχου τους είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να δουν το διαβήτη τους να εξαφανίζεται τα επόμενα δυο χρόνια σε σχέση με τους ασθενείς που ακολούθησαν τη συνήθη αγωγή κατά του διαβήτη, σύμφωνα με αυστραλούς ερευνητές.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση κατόρθωσαν να διακόψουν τη λήψη φαρμάκων κατά του διαβήτη και να έχουν φυσιολογικές τιμές στην εξέταση αίματος.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. John Dixon, από το Πανεπιστήμιο Monash, είναι η καλύτερη θεραπεία για τον διαβήτη, που έχουμε σήμερα και ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε επέμβαση τοποθέτησης δακτυλίου, η οποία είναι η μέθοδος που προτιμάται στην Αυστραλία.

Σε σχόλιό του, ο Dr. David Cummings σημειώνει ότι το γαστρικό bypass είναι ακόμα πιο αποτελεσματική μέθοδος ενάντια στον διαβήτη, οδηγώντας στην υποχώρηση του διαβήτη σε λίγες μέρες ή μήνα.

Ειδικοί στον διαβήτη που διάβασαν την έρευνα δηλώνουν ότι η επέμβαση θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή για μερικούς παχύσαρκους ασθενείς αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να δει κανείς πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της επέμβασης και ποιοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο.

Γενικά οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επέμβαση κατά της παχυσαρκίας δεν θα είναι ποτέ κατάλληλη για διαβητικούς που δεν είναι παχύσαρκοι.

Τα οφέλη της επέμβασης ως προς τον διαβήτη ήταν γνωστά, αλλά η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of American Medical Association’ είναι η πρώτη του είδους της που συγκρίνει τον διαβήτη σε ασθενείς που έχουν τυχαία μοιραστεί είτε στην συνήθη αγωγή είτε στην επέμβαση.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 55 ασθενείς. Όλοι ήταν παχύσαρκοι και έπασχαν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 47 έτη. Οι μισοί υποβλήθηκαν σε επέμβαση δακτυλίου.

Και οι δυο ομάδες έχασαν βάρος στα δυο χρόνια. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση έχασαν 20,8 κιλά, ενώ οι άλλοι 1,3 κιλά.

Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι ο διαβήτης υποχώρησε σε 22 από τους 29 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση, μετά από 2 χρόνια.

Στην άλλη ομάδα το στόχο αυτό κατάφεραν μόνο 4 στους 26 ασθενείς.

Οι ασθενείς που έχασαν τα περισσότερα κιλά ήταν αυτοί με τις περισσότερες πιθανότητες να απαλλαγούν από τον διαβήτη.

Πηγές:
‘Journal of American Medical Association’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]