Η αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο του ιού του AIDS, HIV, στο αίμα, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει υψηλός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανταποκρινόμενος σε έρευνα που δημοσιεύτηκε από Επιτροπή AIDS της Ελβετίας, δήλωσε ότι η συστηματική χρήση προφυλακτικών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να έχουν ποσότητα του ιού στο αίμα που να μην έχει εντοπιστεί σε ορισμένα στάδια της αγωγής, σημειώνει ο Π.Ο.Υ.

Ωστόσο, η αγωγή δεν έχει αποδειχτεί ότι εξουδετερώνει τελείως τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για να εξακριβωθεί ο βαθμός που το ιικό φορτίο στο αίμα προβλέπει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και να καθοριστεί η σχέση μεταξύ του ιικού φορτίου στο αίμα, το σπέρμα και τις κολπικές εκκρίσεις.

Ο Π.Ο.Υ υπογραμμίζει επίσης ότι άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες μπορεί να συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την ανάγκη για ‘συνολικού πακέτου’ πρόληψη του HIV, που θα περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των ερωτικών συντρόφων.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD