Το να είναι κάποιος παχύσαρκος ή ακόμα και υπέρβαρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μέχρι 12 διαφορετικών ειδών καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα ευρωπαίων επιστημόνων.

Οι γιατροί έχουν από καιρό υποπτευθεί πως υπάρχει σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και της εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου, στους οποίους περιλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού και του παχέως εντέρου.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης, μεταξύ άλλων, καρκίνου και στον οισοφάγο, τα νεφρά, τον θυρεοειδή, τη μήτρα και τη χολή.

Ενώ η έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση, δεν υπάρχει απόλυτη απόδειξη ότι το να είναι κάποιος παχύσαρκος αρκεί για να εμφανιστεί καρκίνος.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Andrew Renehan, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί μια τέτοια σχέση.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 141 έρευνες στις οποίες περιέλαβαν περισσότερα είδη καρκίνου και περισσότερο διαφορετικούς πληθυσμούς σε σχέση με προηγούμενες μελέτες. Η έρευνα περιέλαβε περισσότερα από 280.000 περιστατικά από τη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία.

Οι συμμετέχοντες, υπέρβαροι και φυσιολογικού βάρους, παρακολουθήθηκαν για 9 έως 15 χρόνια. Οι ερευνητές μετρούσαν τον ΔΜΣ, και τον συσχέτιζαν με περιστατικά καρκίνου.

Στους άντρες, μια αύξηση βάρους κατά 15 κιλά κατά μέσον όρο, αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο κατά 52%, του θυρεοειδούς κατά 33% και του παχέως εντέρου και νεφρών κατά 24%. Στις γυναίκες, η αύξηση βάρους κατά 13 κιλά αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου στη μήτρα και στη χολή κατά 60%, του οισοφάγου κατά 51% και των νεφρών κατά 34%.

Η σχέση ήταν ασθενέστερη για τον καρκίνο των οστών και του αίματος και στα δυο φύλα. Στην Ασία, φάνηκε εντονότερη η σχέση μεταξύ ΔΜΣ και καρκίνου στο μαστό.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς το να είναι κάποιος παχύσαρκος τον καθιστά περισσότερο ευάλωτο στον καρκίνο.

Μια από τις υποθέσεις είναι ότι η παρουσία παραπάνω κυττάρων λίπους θα μπορούσε να επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών. Σε κυτταρικό επίπεδο, αυτό μπορεί να ευνοεί την ανάπτυξη όγκων στους ανθρώπους, σημειώνει ο Renehan.

Επειδή πολλές έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι παχύτεροι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο, ειδικοί συχνά συνιστούν την απώλεια κιλών για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Ed Yong, του Ινστιτούτου για τον καρκίνο στη Βρετανία, αν κάποιος καταφέρει να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, θα έχει μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]