Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με φτωχό ύπνο ενδεχομένως δυσκολεύονται να δουν τις καταστάσεις θετικά.
Ο φτωχός ύπνος ενδεχομένως επηρεάζει συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση αρνητικών συναισθηματικών αντιδράσεων- ιδιαίτερα σε όσους έχουν άγχος και κατάθλιψη περιορίζοντας την ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα θετικά.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Depression and Anxiety, αναφέρει ότι ο ραχιαίος πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου , ενδεχομένως πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να μετατρέψει αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις, σε ανθρώπους με φτωχό ύπνο που έχουν κατάθλιψη ή άγχος.
Η Heide Klumpp, του University of Illinois at Chicago College of Medicine, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα ρύθμισης αρνητικών συναισθημάτων σε ανθρώπους που πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη.
Οι ερευνητές μέτρησαν τη δραστηριότητα διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν να αντιμετωπίσουν εργασία ρύθμισης συναισθημάτων.
Οι 78 συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18 και 65 ετών και είχαν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή, μείζονα κατάθλιψη ή και τα δυο.
Οι συμμετέχοντες είδαν ενοχλητικές εικόνες βίας και τους ζητήθηκε απλώς να κοιτούν τις εικόνες και να μην προσπαθούν να ελέγξουν την αντίδραση ή να ‘’επανεκτιμήσουν’’ αυτό που είδαν με πιο θετικό τρόπο.
Η Klumpp πρόσθεσε ότι σε ανθρώπους με κατάθλιψη ή άγχος η επανεκτίμηση μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη, επειδή αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από χρόνια αρνητικότητα, που κάνει δύσκολο να βλέπουν το καλό στις καταστάσεις.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό ισχύει σε όσους έχουν χαμηλότερα επίπεδα αποτελεσματικού ύπνου.
Πηγές:
Depression and Anxiety.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις