Η μουσική φαίνεται πως βοηθάει ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως υποδεικνύει νέα έρευνα.
Οι ερευνητές συνέκριναν ασθενείς που άκουγαν μουσική για δυο ώρες την ημέρα, με όσους άκουγαν αφηγήσεις ή τίποτα από τα δυο.
Η ομάδα όσων άκουγαν μουσική έδειξε καλύτερη ανάκαμψη στη μνήμη και στις ικανότητες συγκέντρωσης και πιο θετική πνευματική εικόνα, γενικά.
Όπως γράφει η ομάδα ερευνητών από τη Φινλανδία, που εξέτασε 60 ασθενείς, στο περιοδικό ‘Brain’, η μουσική θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμη επιπλέον θεραπευτική αντιμετώπιση.
Ο επικεφαλής της έρευνας Teppo Sarkamo, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, σημειώνει ότι η μουσική ενδεχομένως μπορεί να είναι πολύτιμη για τους ασθενείς που ακόμα δεν είναι έτοιμοι για θεραπεία αποκατάστασης. Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνή και εύκολη στη χρήση.
Οι ασθενείς άρχισαν να ακούν μουσική όσο πιο γρήγορα γινόταν, μετά την εισαγωγή τους, καθώς στόχος ήταν να προσφερθεί θεραπεία μέσω μουσικής πριν αρχίσουν να εμφανίζονται αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι παρουσίαζαν κινητικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και προσοχής.
Ασθενείς στην ομάδα που άκουγε μουσική είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν το είδος της μουσικής που θα άκουγαν. Όλοι έλαβαν τη συνήθη θεραπεία αποκατάστασης.
Τρεις μήνες αργότερα, η λεκτική μνήμη βελτιώθηκε κατά 60% στην ομάδα της μουσικής έναντι 18% στην ομάδα της αφήγησης και 29% στην ομάδα που δεν άκουγε τίποτα από τα δυο.
Η συγκέντρωση βελτιώθηκε κατά 17% στην ομάδα της μουσικής, ενώ στις άλλες δεν παρουσίασε μεταβολή.
Επιπλέον, στην ομάδα της μουσικής οι ασθενείς ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη ή σύγχυση.
Οι ερευνητές θεωρούν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι η θεραπεία μέσω της μουσικής είναι αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς.
Πιθανές θεωρίες
Oι ερευνητές δήλωσαν ότι πιθανόν η μουσική ενεργοποιεί άμεσα την ανάκαμψη στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ενισχύει πιο γενικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την ικανότητα του εγκεφάλου να επιδιορθώνει και να ανανεώνει τα νευρικά κυκλώματα μετά τη βλάβη.
Άλλη θεωρία είναι ότι δρα ειδικά στην περιοχή του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με αισθήματα ευχαρίστησης, ανταμοιβής και μνήμης.
Πηγές:
‘Brain’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας