Της Σοφίας Νέτα

Μία νέα έκθεση, που αξιολογεί το φαινόμενο ‘diabesity’, το συνδυασμό δύο επιδημιών με εκρηκτικές διαστάσεις, της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ζητά από γιατρούς και ασθενείς να μην αποδέχονται πλέον την αύξηση του σωματικού βάρους ως αναπόφευκτο τίμημα της καλής ρύθμισης του σακχάρου αίματος.

Η έκθεση ‘Αύξηση βάρους: Ένα παγκόσμιο πρόβλημα’, που συντάχθηκε από κορυφαίους διαβητολόγους, πραγματεύεται τις επιζήμιες επιδράσεις που μπορεί να έχει η αύξηση του σωματικού βάρους (είτε προκαλείται από τον τρόπο ζωής είτε από τα φάρμακα) τόσο στη φυσική όσο και στην ψυχολογική κατάσταση των ατόμων με διαβήτη.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε ειδική επιστημονική εκδήλωση από τους: Andrea Liebl ,που είναι και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο David Russel- Jones (department of diabetes and endocrionology Royal Surrey County Hospital, Guildford, Surrey, UK).

Επίσης, τον επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ ‘Λαϊκό’ κ. Κωνσταντίνο Μακρυλάκη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας Υπεύθυνο Διαβητολογικού Κέντρου Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής & Μονάδα Έρευνας Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ‘Αττικό’ κ.

Γεώργιο Δημητριάδη.

‘Αν και ο έλεγχος της γλυκόζης παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος, η αποφυγή της αύξησης του σωματικού βάρους πρέπει πλέον να θεωρείται ουσιώδης στην αντιμετώπιση του διαβήτη’, δήλωσε ο Δρ. Βίβιαν Φονσέκα, καθηγητής της Ιατρικής και επικεφαλής του Τομέα Ενδοκρινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τουλαίην, στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.

‘Η προσεκτική επιλογή των διαθέσιμων θεραπειών και ο έλεγχος της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλλουν στον περιορισμό στο ελάχιστο της αύξησης του βάρους στα άτομα με διαβήτη’.

Στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ακόμα και μία σχετικά μικρή απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και σε μείωση του κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου, καθώς και να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης του διαβητικού.

Η δραματική αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει οδηγήσει τον αριθμό των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 σε επιδημικά επίπεδα. Οι δύο νόσοι από κοινού εκτιμάται ότι θα υπερκεράσουν το κάπνισμα όσον αφορά στη θνητότητα.

Ο καθηγητής Σερ Τζωρτζ Αλμπέρτι, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, ο οποίος έγραψε τον πρόλογο της έκθεσης, σχολίασε: ‘Η έκθεση αυτή είναι πολύ επίκαιρη, διότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όσον αφορά στην έκρηξη του διαβήτη τύπου 2.

Εάν ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων εξακολουθήσει να αυξάνεται με το σημερινό ρυθμό, τότε τόσο η δική μας όσο και οι μελλοντικές γενιές θα ‘γονατίσουν’ από τα έξοδα και τη θνητότητα που σχετίζονται με το διαβήτη’.

Τα κρούσματα διαβήτη και παχυσαρκίας αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Το 1994 προβλεπόταν ότι το 2010 θα υπήρχαν 239 εκατομμύρια διαβητικοί. Σήμερα, δύο χρόνια πριν από αυτή την ημερομηνία, ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ, με τους διαβητικούς σε όλο τον κόσμο να ανέρχονται σε 246 εκατομμύρια άτομα.

Πολλά από αυτά τα περιστατικά οφείλονται στην επιδημία της παχυσαρκίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια άτομα (ηλικίας 15 ετών και άνω) είναι υπέρβαρα, ενώ τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι κλινικώς παχύσαρκα – αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 1995.

Λίγα λόγια για την έκθεση ‘Αύξηση βάρους: Ένα παγκόσμιο πρόβλημα’

Η έκθεση ‘Αύξηση βάρους: Ένα παγκόσμιο πρόβλημα’ αποτελεί ανασκόπηση των κλινικών μελετών και των επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την αύξηση του βάρους στους διαβητικούς και τις επιπτώσεις της στη φυσική και ψυχολογική κατάσταση των ατόμων. Πραγματεύεται την ταυτόχρονη αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, καθώς και τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ αυτών των δύο νόσων.

Την έκθεση συνέταξαν οι: Δρ. Βίβιαν Φονσέκα, Δρ. Φρανκ Σνόεκ και Δρ. Αντρέας Λιμπλ, ενώ προλογίζει ο καθηγητής Σερ Τζωρτζ Αλμπέρτι. Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από τη Novo Nordisk.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]