Η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με την παχυσαρκία και άσχημες συνήθειες υγείας όπως το κάπνισμα, το ποτό και η έλλειψη δραστηριότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Dr. Tara W. Strine, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως η κατάθλιψη και το άγχος είναι σοβαρές ψυχικές καταστάσεις υγείας και χωρίς αντιμετώπιση μπορούν να γίνουν χρόνιες. Επομένως, είναι σημαντικό να τις παίρνει κάποιος σοβαρά και να αναζητά ιατρική βοήθεια.

Η ερευνήτρια, του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των νόσων, στην Ατλάντα, ανέλυσε στοιχεία 217.379 ενηλίκων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του 2006 σχετικά με τις συμπεριφορές τους όσον αφορά την υγεία.

Από τους ανθρώπους που έδωσαν συνέντευξη, ποσοστό 8,7% ανέφεραν κατάθλιψη, ποσοστό 15,7% είχαν ιστορικό κατάθλιψης και 11,3% ιστορικό άγχους σε κάποια στιγμή της ζωής τους, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘General Hospital Psychiatry’.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες με κατάθλιψη ή με ιστορικό κατάθλιψης είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και διπλάσιες να καπνίζουν σε σχέση με άλλους ενήλικες που δεν έπασχαν από κατάθλιψη.

Όσοι έπασχαν από αγχώδη διαταραχή είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι και διπλάσιες να είναι καπνιστές.

Όσοι έπασχαν ταυτόχρονα από κατάθλιψη και άγχος, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής και να καταναλώνουν πολύ αλκοόλ.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει πως παρατήρησε σημαντική σχέση μεταξύ των προβλημάτων ψυχικής υγείας, των ανθυγιεινών συνηθειών και της παχυσαρκίας, υποδεικνύοντας ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να εστιάζουν ταυτόχρονα στη σωματική και ψυχική υγεία σαν ολότητα και ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν προγράμματα που θα βελτιώνουν και τη σωματική και την ψυχική υγεία.

Πηγές:
‘General Hospital Psychiatry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD