Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σε χώρα παχύσαρκων εξελίσσεται η Ελλάδα. Ως λαός, παχαίνουμε όλο και περισσότερο και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια, με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία...

Παχύσαρκοι είναι σήμερα οι Έλληνες σε ποσοστό 26% και οι Ελληνίδες σε ποσοστό 18,2%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους υπέρβαρους είναι 41,1% και 29,9%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού περίπου 17.000 ατόμων (8.000 άνδρες και 9.000 γυναίκες), ηλικίας 20-70 ετών.

Η συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και σωματικού υπέρβαρου στον ελληνικό πληθυσμό και κυρίως στους άνδρες βρέθηκε υψηλή. Τα ποσοστά παχυσαρκίας και σωματικού υπέρβαρου στους άνδρες δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, ενώ στις γυναίκες τείνουν να αυξάνονται με την ηλικία.

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και για τους εφήβους: το 29,4% των αγοριών ηλικίας 13-19 ετών και το 16,7% των κοριτσιών της ίδιας ηλικίας έχουν αυξημένο βάρος (υπέρβαρα και παχύσαρκα). Σε σχέση με τα προ 12 ετών στοιχεία, η αύξηση στα αγόρια φτάνει το 52% και στα κορίτσια το 16%.

Η παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια αποτελεί παγκόσμια ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την πρόσληψη άφθονης και ενεργειακά πλούσιας τροφής, καθώς και από μεγάλη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, δημιουργεί τις συνθήκες περαιτέρω αύξησης των ήδη υψηλών και ανησυχητικών ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε με αφορμή το 7ο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, η οποία έχει για μία ακόμη φορά ετοιμάσει ένα υψηλών προδιαγραφών επιστημονικό πρόγραμμα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στις 3-5 Απριλίου 2008 στο ξενοδοχείο Athens Imperial και κατά τη διάρκειά του διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα συζητήσουν και θα αναλύσουν πλήθος θεμάτων που άπτονται της νόσου της παχυσαρκίας.

Για τα θέματα του συνεδρίου μίλησαν ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και οι Πρόεδροι της Επιστημονικής Επιτροπής καθηγητές Δημήτριος Κιόρτσης και Ανδρέας Μαργιωρής.

Τα νεότερα στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας, τόσο από το πεπτικό σύστημα, όσο και από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και από το λιπώδη ιστό, θα αναφερθούν σε συνδυασμό με τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που αναδύονται.

Στην εναρκτήρια διάλεξη, ο καθηγητής P. Kopelman από τη Μεγάλη Βρετανία θα παρουσιάσει δεδομένα για την επίπτωση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη, ενώ μία ενδιαφέρουσα διάλεξη για τις νέες μελέτες γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία θα δώσει ο καθηγητής P.

Froguel από τη Γαλλία.

Θα αναφερθούν σε ειδικό τραπέζι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ομάδων πληθυσμού, όπως οι έγκυες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Θα αναπτυχθούν ενδοκρινολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ θα θιγούν και πολλά αμφιλεγόμενα ακόμα θέματα διατροφής, όπως ο αριθμός των γευμάτων, το διατροφικό λίπος, ο γλυκαιμικός δείκτης και άλλα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στρογγυλό τραπέζι για τα ψυχιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ θα αναφερθούν και τα νεότερα στη χειρουργική της παχυσαρκίας.

Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διατροφή και την υγεία των τροφίμων, ενώ θα αναπτυχθούν και κλινικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση του διαβήτη και των διαταραχών των λιπιδίων στα παχύσαρκα άτομα.

Τέλος, σε στρογγυλό τραπέζι στο οποίο συμμετέχουν καθηγητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα αναπτυχθεί το πρωτοποριακό θέμα της συσχέτισης της φλεγμονής με την παχυσαρκία.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]