Σχέδιο δράσης για τη σωματική άσκηση και την υγεία 2018-20130 ξεκινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Το να είσαι ενεργός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Όμως, στο σύγχρονο κόσμο, αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς οι πόλεις δεν έχουν σχεδιαστεί με τους σωστούς τρόπους», αναφέρει ο  Dr. Tedros γενικός διευθυντής στον Οργανισμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους πέντε ενήλικες και τέσσερις στους πέντε έφηβους (ηλικίας 11-17 ετών), δεν κάνουν αρκετή σωματική δραστηριότητα. Παράλληλα, τα κορίτσια, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι οικονομικά αδύναμοι, τα άτομα με αναπηρίες και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άνθρωποι που βρίσκονται στο περιθώριο κ.λπ. έχουν λιγότερες ευκαιρίες να ασκηθούν.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι το κλειδί για την πρόληψη και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών (NCDs) όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης και καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου. Ασθένειες που ευθύνονται για το 71% όλων των θανάτων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων των 15 εκατ. ανθρώπων ετησίως, ηλικίας από 30 έως 70 ετών.

Το σχέδιο δράσης δείχνει πως οι χώρες μπορούν να μειώσουν τη σωματική αδράνεια στους ενήλικες και τους εφήβους κατά 15% μέχρι το 2030. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επικέντρωσης της δράσης σε 20 τομείς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν πιο ενεργές τις κοινωνίες στο θέμα της άσκησης, βελτιώνοντας και συνάμα επεκτείνοντας τις ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περπάτημα, ποδηλασία, αθλητισμό, χορό και παιχνίδι.

Για να υποστηρίξει τις εθνικές προσπάθειες για την εφαρμογή του σχεδίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκινά μια εκστρατεία υποστήριξης για την προώθηση της σωματικής άσκησης με το σύνθημα "Ας είμαστε ενεργοί: Όλοι, παντού, καθημερινά". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μηνιγγίτιδα: Bαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας