Τραυματικές εμπειρίες ή έντονο στρες μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσης νόσου, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Συγκρίνοντας 106.000 ανθρώπους με διαταραχές στρες, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς στρες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το στρες συνδεόταν με 36% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης 41 αυτοάνοσων νόσων, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσο του Crohn και κοιλιοκοκάκη.

Η Dr. Huan Song, του University of Iceland δήλωσε ότι ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρές συναισθηματικές αντιδράσεις μετά από τραυματικά γεγονότα ή άλλους στρεσογόνους παράγοντες θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική αγωγή λόγω του κινδύνου χρονιότητας αυτών των συμπτωμάτων και περαιτέρω επιδείνωσης της υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων νόσων.

Γυναίκες, ιδιαίτερα έγχρωμες και λατίνες, έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες αυτοάνοσες νόσους.

Η Song πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση διαταραχών που συνδέονται με το στρες μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νόσων.

Υπάρχουν αρκετές αγωγές-φάρμακα και γνωστικές συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις- δήλωσε η ερευνήτρια.

Επειδή πρόκειται για έρευνα παρατήρησης δεν είναι δυνατό να αποδειχτεί ότι το στρες προκαλεί αυτοάνοσες νόσους αλλά μόνο ότι συνδέονται.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ασθενείς στη Σουηδία που διαγνώστηκαν με διαταραχές στρες, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες, από το 1981 έως το 2013.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους συμμετέχοντες με αδέρφια και ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό που δεν εμφάνιζαν διαταραχή στρες.

Η επίδραση του σοβαρού στρες έχει συνδεθεί με ποικιλία προβλημάτων υγείας.

Ο Mayer Bellehsen, του Northwell Health in Bay Shore, δήλωσε ότι πολλές έρευνες έχουν συνδέσει καταστάσεις στρες και αρνητικές παιδικές εμπειρίες, όπως τραύμα και παραμέληση, με μελλοντικά ιατρικά προβλήματα όπως προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όταν οι άνθρωποι έλαβαν αποτελεσματική αγωγή ο κίνδυνος μειώθηκε.

Αν και δεν είναι γνωστό γιατί το στρες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτοάνοσης νόσου, οι ερευνητές έδωσαν πιθανές εξηγήσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η επίδραση του στρες στον τρόπο ζωής-για παράδειγμα λιγότερος ύπνος ή χρήση αλκοόλ. Το στρες θα μπορούσε επίσης να επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άσχετα από την αιτία, η έρευνα προσθέτει ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ καταστάσεων στρες και σωματικής ευεξίας καλώντας σε περαιτέρω προσοχή για τη μείωση του τραύματος και άλλων αιτιών καταστάσεων στρες, καθώς και για βελτίωση της αγωγής αυτών των νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Πηγές:
Journal of the American Medical Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η σύντομη εκπαίδευση πριν το χειρουργείο αυξάνει την ασφάλεια των ασθενών
Νέα θεραπεία για τους όγκους των ματιών στην Αυστρία
Μεταπνευμονοϊός σε παιδιά: Συχνότητα, συμπτώματα, αντιμετώπιση