Στη χώρα μας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον, αφού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας. Με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο ανθρώπους με άνοια δεν νιώθει πλέον μέρος της κοινότητας στην οποία ζει, πράγμα που οφείλεται τόσο στα βιολογικά προβλήματα της νόσου όσο και στα εμπόδια που βάζει η κοινωνία: μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη ενημέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών σχετικά με την άνοια και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας στην άσκηση των δικαιωμάτων τους κ.ο.κ
Το 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε το «Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Άνοια», με βασικούς στόχους τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους και τη μείωση του αντίκτυπου του προβλήματος στην κοινωνία.
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή στη χώρα μας έχει ήδη γίνει με την εκπόνηση και ψήφιση από την Βουλή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια που έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του με την ανάπτυξη Κέντρων Ημέρας και άλλων υπηρεσιών και δομών για άτομα με άνοια σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Το επόμενο σημαντικό βήμα αφορά στην ευαισθητοποίηση και στη συμμετοχή της κοινωνίας στο σύνολό της. Στην καρδιά αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια. Κοινότητες μέσα στις οποίες τα άτομα με άνοια έχουν καλή ποιότητα ζωής, αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη, αντιμετωπίζονται με σεβασμό και κατανόηση και έχουν την απαραίτητη πρακτική υποστήριξη και βοήθεια. Σε μια τέτοια κοινότητα καμία προσέγγιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν είναι πολυσυμμετοχική. Κυβερνήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και καταστήματα, υπάλληλοι και απλοί πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, οφείλουν να αναλάβουν μέρος της ευθύνης ώστε τα άτομα με άνοια να αισθάνονται ενσωματωμένα και ικανά να συνεισφέρουν στην κοινότητα.
Τι σημαίνει κοινωνία φιλική προς την άνοια;
- Σύστημα Υγείας που προάγει την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα καθ΄όλη τη διάρκεια της νόσου
- Μονάδες φροντίδας που παρέχουν στοχευμένες υπηρεσίες για την άνοια
- Δημόσιοι χώροι φιλικοί προς τα άτομα με άνοια και προσβάσιμες συγκοινωνίες
- Υπηρεσίες και οργανισμοί που γνωρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια καθώς και τα δικαιώματά τους
- Επιχειρήσεις και καταστήματα ενημερωμένες σχετικά με την άνοια και εργασιακό περιβάλλον που κατανοεί τους φροντιστές ατόμων με άνοια
- Ενημέρωση των τοπικών αρχών και δημοσίων υπηρεσιών ώστε να ξέρουν πως να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες καταστάσεις
Για 200.000 Έλληνες που πάσχουν σήμερα από άνοια η καθημερινότητα είναι μια πορεία στο άγνωστο. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών τους δείχνει το δρόμο!
Κοινότητες φιλικές προς την άνοια
Στις 23 Σεπτεµβρίου 2018 η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών ανοίγει το δρόµο για κοινότητες φιλικές προς την άνοια.
Συγκέντρωση στο Σύνταγµα στις 6:30 µ.µ. για την συµβολική πορεία (memory walk) προς το Ζάππειο.
Στις 23 Σεπτεµβρίου 2018 όλοι γινόµαστε µέρος της προσπάθειας, ενηµερωνόµαστε, παίρνουµε µέρος στην πορεία, κινητοποιούµε άλλους γύρω µας να συµµετέχουν.
Είµαστε όλοι µια κοινότητα. Ας γίνουµε µια κoινότητα φιλική προς την άνοια.
Στο Πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “Bionat Action” με βασική αξία τη δοτικότητα μέσω προσφοράς σε κοινωφελείς οργανισμούς, η εταιρία Bionat υποστηρίζει την πρωτοβουλία #PreventAlzheimer.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού για τη νόσο Alzheimer σχετικά με τις πιθανές αιτίες, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την παροχή συμβουλών για την φροντίδα των ασθενών, τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους καθώς και την επιμόρφωση του κοινού και των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας.
ΜemoVigor2: Υπερήφανος Υποστηρικτής
Δείτε περισσότερα για την πρόληψη της νόσου Alzheimer εδώ.
Μπορείτε να προμηθευτείτε το MemoVigor2 από εδώ.
Δρ. Παρασκευή Σακκά
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών
Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και τη νόσο Alzheimer
www.alzheimerathens.gr
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου