Ο κίνδυνος θνησιμότητας από επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι πολύ υψηλότερος σε ενηλίκους που έχουν μαζί διαβήτη και άνοια σε σχέση με όσους έχουν μόνο διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 20.000 ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω, με διαβήτη τύπου 1 ή 2, που παρακολουθήθηκαν μέχρι 5 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο υπογλυκαιμίας..

Όσοι είχαν διαβήτη και άνοια είχαν 67% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από υπογλυκαιμία σε σχέση με όσους είχαν μόνο διαβήτη, σύμφωνα με την έρευνα.

Η ερευνήτρια Dr. Katharina Mattishent, του Norwich Medical School στη Βρετανία, δήλωσε ότι η υπογλυκαιμία είναι παραγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου σε ηλικιωμένους με διαβήτη και άνοια.

Σημείωσε ότι σε αυτή την ευάλωτή ομάδα οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να μετακινούνται από την αμείλικτη επιδίωξη των αυστηρών στόχων μείωσης της γλυκόζης. Θα πρέπει να στραφούν στο στόχο του ισχυρού εντοπισμού υπογλυκαιμίας με χρήση συσκευών συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης.

Ο James Pickett, επικεφαλής του Alzheimer's Society δήλωσε ότι καθώς δεν υπάρχουν νέα φάρμακα για την άνοια εδώ και 15 χρόνια, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου και η βελτίωση της φροντίδας είναι το κλειδί. Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, και με τις 2 νόσους σε ανοδική πορεία πρέπει επειγόντως να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση, σημειώνει.

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι σαφώς επικίνδυνα σε όλους τους πάσχοντες από διαβήτη και αυτό υποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο ακραία σε ανθρώπους που έχουν και άνοια, δήλωσε ο Pickett.

Η έρευνα δεν έδειξε αιτιατή σχέση αλλά δεδομένων των κινδύνων χαμηλών επιπέδων σακχάρου αυτά θα πρέπει να ρυθμίζονται προσεκτικά, δήλωσε.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes, στο Βερολίνο.

Τέτοιες έρευνες θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου