Της Σοφίας Νέτα
Οι δραματικές αλλαγές στη διατροφή των παιδιών, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά παχυσαρκίας σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου νοσοκομείου σε 1.800 μαθητές των Λυκείων της Αθήνας και της Κρήτης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι έφηβοι περισσότερες από (4) φορές την εβδομάδα, τρώνε γλυκά και σε ταχυφαγεία, κάνουν υπερκατανάλωση κρέατος και καταναλώνουν σε ποσοστό που αγγίζει το 76% τα απαγορευμένα προϊόντα στα κυλικεία.
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι αυτό που προκύπτει από μελέτη χιλιάδων γυναικών στις ΗΠΑ, όπου οι γυναίκες κανονικού βάρους αλλά με αυξημένη περίμετρο μέσης, έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου.
Το Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου νοσοκομείου (Διευθυντής Δρ. Α. Μελιδώνης) οργανώνει για 13η χρονιά στο Ευγενίδειο Ίδρυμα τις ‘Ημερίδες Μεταβολισμού’. Οι Ημερίδες θα πραγματοποιηθούν από 8 έως 11 Μαΐου και σε αυτές θα αναφερθούν όλες οι νεότερες εξελίξεις στον διαβήτη, την υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, τη δυσλιπιδαιμία και την παχυσαρκία.
Ενδεικτικά:
Θα αναφερθούν δεδομένα από μελέτη 44000 γυναικών στις ΗΠΑ που παρακολουθήθηκαν 16 χρόνια και σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες κανονικού βάρους αλλά με αυξημένη περίμετρο μέσης (>88cm) έχουν 2πλάσιο κίνδυνο θανάτου, 3πλάσιο κίνδυνο εμφράγματος και 70% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου συγκριτικά με γυναίκες με κανονική περίμετρο μέσης.
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος των αλλαγών της περιμέτρου μέσης ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον και από τον έλεγχο αλλαγών του σωματικού βάρους και του δείκτη μάζας σώματος.
Θα αναφερθούν όσον αφορά το διαβήτη:
Τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία για την παγκόσμια συχνότητά του: 250 εκατομμύρια το 2007 (μέχρι πρότινος υπολογιζόταν ότι το 2010 θα ήταν 220 εκατομμύρια) με πρόβλεψη 380 εκατομμύρια το 2025 (παλιά πρόβλεψη 333 εκατομμύρια).
Αναμενόμενη δηλαδή αύξηση στα προσεχή 17 χρόνια 52%.
Πρόσφατη βρετανική δημοσίευση 5 μελετών σύμφωνα με την οποία η λήψη βιταμίνης D στη βρεφική ηλικία μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη του ΣΔ τύπου Ι κατά το 1/3.
Πρόσφατη δανική μελέτη σύμφωνα με την οποία το ένζυμο ADMA (συμμετρική διμεθυλαργινίνη) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, νεφρικής ανεπάρκειας και θνητότητας σε άτομα με διαβήτη.
Τα νέα στοιχεία για την εισπνεόμενη ινσουλίνη σύμφωνα με τα οποία σε 4200 άτομα που μετείχαν στις μελέτες για την εισπνεόμενη παρουσιάσθηκαν 6 καρκίνοι πνεύμονος έναντι ενός στην ομάδα control από 4000 άτομα επίσης.
Τα νέα δεδομένα σχετικά με την ιστορία του Avandia και του Actos. Νέα μελέτη (PERISCOPE) έδειξε ότι το Actos μειώνει την εξέλιξη της αθηρωσκλήρυνσης, μειώνει τον όγκο του αθηρώματος στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια αντιδιαβητική αγωγή φαίνεται να έχει μια παρόμοια σημαντική ωφέλιμη δράση.
Νέα στοιχεία για το έμφραγμα του μυοκαρδίου στους διαβητικούς. Ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής θνητότητας στη νοσηλεία εμφραγμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος στους νέους μη γνωστούς διαβητικούς παρά στους γνωστούς διαβητικούς. Σάκχαρα εισαγωγής μη διαβητικών μεγαλύτερα 110mg συνοδεύονται με 4πλάσιο κίνδυνο θνητότητας συγκριτικά με νορμογλυκαιμικούς (σάκχαρα εισαγωγής μικρότερα 110mg) μη διαβητικούς.
Οι νέες θεραπείες στο διαβήτη. Εντός του Μαΐου πρόκειται να κυκλοφορήσει νέος αναστολέας του ένζυμου DPP-4 ( Galvus -) καθώς και ο πρώτος συνδυασμός μετφορμίνης και αναστολέα DPP-4 (Eucreas). Συνδυασμός που προ διμήνου έγινε αποδεκτός από τις επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Eucreas ενδείκνυται για χρήση σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχονται επαρκώς με μετφορμίνη ή σε ασθενείς που είναι σε αγωγή με Galvus και μετφορμίνη σε ξεχωριστά δισκία.
Όσον αφορά την υπέρταση:
Θα αναφερθούν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από εργασίες που ανακοινώθηκαν προ μηνός στο Αμερικάνικο Καρδιομεταβολικό Συνέδριο. Σύμφωνα με αυτά ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης σε υπερήλικες υπερτασικούς άνω των 80 ετών έχει επωφελή αποτελέσματα όπως και στους νεότερους.
Η αντιυπερτασική θεραπεία στα άτομα αυτά μειώνει την συχνότητα των θανατηφόρων και μη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και την ολική θνητότητα. Επίσης τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο αντιμετωπίζονται σαν άτομα υψηλού κινδύνου με στόχο επίπεδα Α.Π 130/80.
Ο συνδυασμός δε αναστολέων του μετατρ. ενζύμου με ανταγωνιστές ασβεστίου είναι ο δόκιμος συνδυασμός στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.
Θα αναφερθούν οι νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης αλλά και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με τις οποίες το όριο στόχος 130mmHg (συστολική) και 80mmHg (διαστολική πίεση) δεν αφορά πλέον μόνο τους διαβητικούς ή τους νεφροπαθείς αλλά και τα άτομα με ιστορικό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφράγματος, ανευρύσματος αορτής και τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
Θα αναφερθούν οι νέες θεραπείες.
Προσεχώς θα κυκλοφορήσει φάρμακο που δρα στον άξονα ρενίνης - αλδοστερόνης. Το φάρμακο αυτό είναι αναστολέας της ρενίνης και η δράση του αυτή είναι ιδιαίτερα καινοτόμος. Χορηγούμενο μια φορά την ημέρα έχει δράση πέραν του 24ωρου εξασφαλίζοντας την ρύθμιση των ασθενών τις πρώτες πρωινές ώρες, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για καρδιαγγειακά επεισόδια.
Στις κλινικές μελέτες η αλισκιρένη (Rasilez) επιδεικνύει ισχυρή μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλή συνδυαστική δράση με τα άλλα φάρμακα του άξονα ρενίνης - αλδοστερόνης και εξαιρετική ασφάλεια.
Θα παρουσιασθούν επίσης τα δεδομένα συγκριτικής μελέτης μεταξύ 1000 μαθητών λυκείου της Αθήνας και 800 μαθητών λυκείων της Κρήτης σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων που έκανε το διαβητολογικό κέντρο του Τζανείου.
Σύμφωνα με αυτά:
- Εξίσου Αθηναίοι και Κρήτες, περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα τρώνε γλυκό (17% vs 16.5%), ενώ επίσης τρώνε περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα στα ταχυφαγεία (22.3% vs 21.9%). Προτιμούν τα απαγορευμένα προϊόντα στα κυλικεία (76% vs 68%) ενώ κάνουν μεγάλη κατανάλωση κρέατος (3 φορές/εβδ) και μικρή κατανάλωση οσπρίων ή ψαριού (1 φορά). Οι Κρήτες μαθητές καπνίζουν συχνότερα (43% έναντι 31% στην Αθήνα) και λιγότερο συχνά παίρνουν πρωινό στο σπίτι (70% vs 83% των Αθηναίων).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις