Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας και σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η δραστηριότητα του ιού θα είναι αυξημένη και το επόμενο διάστημα. Για αυτό το λόγο, όπως τονίζει ο Μαιευτήρας Χειρουργός - Γυναικολόγος Σωτήρης Τρομπούκης, οι έγκυες γυναίκες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα που εμφανίζουν και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τον ιό της γρίπης.

Για ποιο λόγο οι έγκυες γυναίκες αποτελούν ευαίσθητη ομάδα; Σύμφωνα με τον κ. Τρομπούκη, η εγκυμοσύνη επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών, το οποίο εξασθενεί για να προστατεύσει το έμβρυο. Έτσι ο οργανισμός τους είναι πιο ευάλωτος σε διάφορες ασθένειες, όπως η γρίπη και δεν μπορεί να καταπολεμήσει τους ιούς. «Οι έγκυες λοιπόν έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν γρίπη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Αντιμετωπίζουν, δε, επταπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν και διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών και θανάτου, καθώς οι γυναίκες που νοσούν από γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, νοσούν βαρύτερα από τις άλλες γυναίκες», σημειώνει ο κ. Τρομπούκης.

H πιο σημαντική επιπλοκή της γρίπης κατά τη διάρκεια της κύησης είναι η πνευμονία. Τα περιστατικά αυτά χρήζουν νοσηλείας και ενδοφλέβιας αντιβίωσης για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των γυναικών. Η γρίπη, όμως, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και το έμβρυο, καθώς αυξάνει την πιθανότητα αποβολών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και σπανιότερα, τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο. Η γρίπη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα περιστατικά μητρικών θανάτων λόγω γρίπης συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Να τονίσουμε ότι αν μία έγκυος νοσεί από γρίπη την ώρα του τοκετού, το νεογέννητο μωρό απομακρύνεται μετά τη γέννα από τη μητέρα για να μην κολλήσει. Ο θηλασμός επιτρέπεται μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της μητέρας. Στην περίπτωση, δε, που η έγκυος νοσήσει μετά τη γέννα, θα πρέπει και πάλι να λάβει μέτρα για να προστατεύσει το νεογνό μέχρι να λάβει αντιιική αγωγή.

Όπως αναφέρει ο κ. Τρομπούκης, οι έγκυες που προσβάλλονται από τον ιό της γρίπης εμφανίζουν συμπτώματα που ξεκινούν απότομα και όχι σταδιακά και περιλαμβάνουν πυρετό, εξάντληση, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, επίμονο βήχα, πονόλαιμο και συνάχι. Μάλιστα οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το γυναικολόγο τους, ο οποίος θα τους χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή, όπως παρακεταμόλη για τον πυρετό (όχι ασπιρίνη) και  αντιικά φάρμακα – που θεωρούνται ασφαλή για την μητέρα και το έμβρυο. Επίσης, οι έγκυες με γρίπη πρέπει να καταναλώνουν άφθονα υγρά, να ξεκουράζονται, να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο ή χαμομήλι για τον πονόλαιμο και μπορούν να χρησιμοποιούν καραμέλες για το λαιμό, αντιβηχικό σιρόπι και σπρέυ για ρινική αποσυμφόρηση.

Προστασία

«Καλό είναι οι έγκυες να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους και τις στενές επαφές με άτομα που νοσούν από γρίπη, καθώς η περίοδος μεταδικότητας της νόσου είναι μία ημέρα πριν έως και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων» υπογραμμίζει ο κ. Τρομπούκης και προσθέτει ότι παράλληλα συστήνεται τακτικό πλύσιμο των χεριών και έγκαιρος εμβολιασμός. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και οδηγεί στην ανάπτυξη αντισωμάτων που μέσω του πλακούντα προσφέρουν ανοσία στο έμβρυο. Για αυτό συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Στις περιπτώσεις όμως που υπάρχουν προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστική, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, ο εμβολιασμός των εγκύων γίνεται ανεξαρτήτως τριμήνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πορτογαλία: Μια εστία της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο
Το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ [μελέτη]
Χυμός δαμάσκηνου: Ποια είναι τα οφέλη του