Η ορμονοθεραπεία χορηγείται επειδή η τεστοστερόνη συχνά τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του προστατικού αδένα."Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ορμονοθεραπεία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες νοητικές επιπτώσεις, τις οποίες πρέπει να συζητούν οι γιατροί με τους ασθενείς τους", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr Ravishankar Jayadevappa, καθηγητής Γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ανάλυση στοιχείων από 154.000 ασθενείς με καρκίνο προστάτη που διαγνώσθηκαν μεταξύ 1996 και 2003. Περίπου οι 62.000 έλαβαν ορμονοθεραπεία μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 92.000 όχι.

Το 13% των ανδρών που έλαβαν ορμονοθεραπεία εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ μέσα σε 8 έτη, συγκριτικά με το 9% στους άνδρες που δεν είχαν κάνει θεραπεία με ορμόνες. Συνολικά, το 22% των ανδρών που έλαβαν ορμονοθεραπεία εκδήλωσαν κάποια μορφή άνοιας, έναντι 16% όσων δεν είχαν λάβει.  Ανάλογα ευρήματα είχαν και παλαιότερες, μικρότερες έρευνες, είπε ο Dr Jayadevappa.

Η ορμονοθεραπεία που είχαν λάβει οι άνδρες της μελέτης λέγεται ανδρογονικός αποκλεισμός και είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους επιβράδυνσης των ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων του προστάτη. Στις μέρες μας, όμως, χρησιμοποιείτε μόνο σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου ή όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου.Ο ανδρογονικός αποκλεισμός μπορεί να έχει και άλλες παρενέργειες, όπως διαταραγμένη σεξουαλική λειτουργία και ίσως επιπτώσεις στα οστά και την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Dr Jayadevappa υπογράμμισε ότι τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και όχι ότι η ορμονοθεραπεία είναι η αιτία της άνοιας. Απαιτούνται κι άλλες έρευνες για να εξακριβωθεί με ποιον μηχανισμό θα μπορούσαν να συνδέονται, πρόσθεσε.

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου