Λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης, ο αριθμός περιστατικών καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί 60% παγκοσίως μέχρι το 2040-αλλά οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη την άνοδο. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της νέας έκδοσης του Άτλαντα για τον καρκίνο. Σημειώνει ότι το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης προστίθενται στον κίνδυνο.

Ο Άτλας- επισκόπηση του καρκίνου παγκοσμίως- είναι αποτέλεσμα της American Cancer Society (ACS), Union for International Cancer Control, και International Agency for Research on Cancer (IARC).

Ο καρκίνος είναι η κύρια ή δεύτερη κύρια αιτία θανάτου πριν την ηλικία των 70, σε 91 χώρες.

Η Dr. Elisabete Weiderpass, σημείωσε ότι ο καρκίνος είναι θέμα βιώσιμης.ανάπτυξης.

Ο καπνός είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο που μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τον Ατλαντα. Το 2017, το κάπνισμα πήρε 2,3 εκατομμύρια ζωές-το 24% όλων των θανάτων από καρκίνο.

Οι λοιμώδεις παράγοντες ευθύνονται για 15% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου αλλά η αναλογία ποικίλλει ευρέως- από 4% σε πολλές εύπορες χώρες έως άνω του 50% σε υποσαχάριες χώρες.

Άνω του 90% των καρκίνων που συνδέονται με λοιμώξεις προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον ιό της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C.

Το επιπλέον βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο 13 ειδών καρκίνου και ευθύνονταν για το 3,6% των νέων περιστατικών σε ενήλικες παγκοσμίως το 2012.

Οι καρκίνοι που συνδέονται με επιπλέον βάρος/ παχυσαρκία, ανθυγιεινή διατροφή και έλλειψη άσκησης, αναμένεται να αυξηθούν στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Το αλκοόλ συνδέεται με 4,2% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, με σημαντικές διαφορές από χώρα σε χώρα.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συνήθης καρκίνος στις γυναίκες και ευθύνεται για σχεδόν 1 στα 4 νέα περιστατικά μεταξύ τους.

Αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, θα υπάρχουν περίπου 44 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου του τραχήλου παγκοσμίως το επόμενο μισό του αιώνα.

Περίπου 270.000 περιστατικά καρκίνου διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης σε χώρες υψηλού εισοδήματος φτάνουν το 80% αλλά μπορεί να είναι μέχρι 20% σε φτωχές χώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]