Άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές έχουν προσδόκιμο ζωής έως και μια δεκαετία λιγότερο από το γενικό πληθυσμό, ανακάλυψαν ερευνητές.
Ο καθηγητής John McGrath, του UQ's Queensland Brain Institute και ο Dr. Oleguer Plana-Ripoll του Aarhus University ήταν επικεφαλής της έρευνας που ανακάλυψε ότι κατά μέσον όρο, οι ψυχικές διαταραχές μείωναν το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια στους άντρες και κατά 7 στις γυναίκες.
Ο McGrath, δήλωσε ότι τα ευρήματά έδωσαν νέα στοιχεία για το πώς διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η χρήση ουσιών επηρεάζουν τη γενική υγεία κάποιου.
Ο καθηγητής δήλωσε πως είναι γνωστό ότι άνθρωποι με ψυχική διαταραχή πεθαίνουν νωρίτερα από το γενικό πληθυσμό αλλά χρησιμοποίησε πιο ακριβείς μεθόδους σε σχέση με το παρελθόν.
Όλα τα είδη ψυχικών διαταραχών είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας- ορισμένα αποδίδονταν σε αυτοκτονία αλλά τα περισσότερα οφείλονταν σε άλλες παθήσεις όπως καρδιόπαθεια, καρκίνο και λοιμώξεις.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet, προέκυψαν από στοιχεία 7,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζούσαν στη Δανία μεταξύ 1995 και 2015.
Χρησιμοποιώντας μέτρο ‘’χαμένων χρόνων ζωής’’ οι ερευνητές μπόρεσαν να λάβουν υπόψη την ηλικία έναρξης των διαταραχών και να υπολογίσουν το προσδόκιμο ζωής για κάθε ομάδα ψυχικών διαταραχών χωριστά –από την κατάθλιψη και το άγχος έως τις αγχώδεις διαταραχές και τη σχιζοφρένεια.
Ο Dr. Plana-Ripoll δήλωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν υψηλότερος για ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές, σε όλες τις ηλικίας. Εκτός από υψηλότερος κίνδυνος λόγω αυτοκτονίας επιβεβαιώθηκε αυξημένος κίνδυνος θανάτου από παθήσεις όπως ο καρκίνος, αναπνευστικές νόσοι και διαβήτης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία
ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ: συνέχιση ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών για τον Ιανουάριο 2025