Αυτό που τρώει κάποιος που πάσχει από καρκίνο μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας, λόγω της επίδρασης που ξεκινά από τα έντερα, αναφέρει νέα έρευνα του University of Virginia.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διατροφή μπορεί να οδηγήσει τα μικρόβια του εντέρου να προκαλέσουν αλλαγές στην ανταπόκριση ενός ανθρώπου σε ένα φάρμακο χημειοθεραπείας.

Κοινά συστατικά της καθημερινής διατροφής, όπως τα αμινοξέα, θα μπορούσαν είτε να αυξάνουν ενίοτε να μειώνουν την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην αγωγή κατά του καρκίνου.

Η ανακάλυψη ανοίγει σημαντική νέα οδό για ιατρική έρευνα. Θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση όσον αφορά την πρόβλεψη της σωστής δόσης και του καλύτερου ελέγχου των ανεπιθύμητων ενεργειών της χημειοθεραπείας. Τα ευρήματα μπορεί επίσης ενδεχομένως να βοηθήσουν να εξηγηθούν διαφορές στην ανταπόκριση  στη χημειοθεραπεία, που παρατηρούνται μεταξύ ασθενών.

Οι ερευνητές Eyleen O'Rourke και Robert M. Berne, παρατήρησαν ότι η αλλαγή του μικροβίου ή η πρόσθεση ενός αμινοξέος στη διατροφή, μπορούσε να μετατρέψει μια δόση σε πολύ τοξική. Υπάρχει πολύπλοκο δίκτυο αλληλεπιδράσεων μεταξύ διατροφής, μικροβίων, φαρμάκου και οργανισμού, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι γιατροί από παλιά κατάλαβαν τη σημασία της διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, αλλά η νέα έρευνα υπογραμμίζει πως αυτό που τρώει κάποιος τον επηρεάζει όπως και τους μικροοργανισμούς που ζουν εντός του.

Οι αλλαγές που προκαλεί η διατροφή στους μικροοργανισμούς μπορούν να αυξήσουν την τοξικότητα ενός χημειοθεραπευτικού φαρμάκου  έως 100 φορές, ανακάλυψαν ερευνητές σε πειράματα στο εργαστήριο.

Διαφορετική διατροφή και συνδυασμοί μικροβίων αλλάζουν τον τρόπο απόκρισης του οργανισμού στη χημειοθεραπεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφική αλλαγή μπορεί να αλλάξει το μεταβολισμό του μικροβίου και επομένως να αλλάξει ή να αναστρέψει την αντίδραση του οργανισμού σε ένα φάρμακο

Συμπερασματικά, κάποιος δεν τρώει μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τα περισσότερα από 1.000 είδη μικροοργανισμών που ζουν στον οργανισμό του και αυτό που αυτά τρώνε έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία και στην ανταπόκριση στην αγωγή. Μελλοντικά, ίσως οι γιατροί να δίνουν στους ασθενείς όχι μόνο συνταγές αλλά και λεπτομερείς διατροφικές οδηγίες και εξατομικευμένα κοκτέιλ μικροβίων, για να τους βοηθήσουν να φθάσουν στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια