Επιστήμονες δοκιμάζουν ένα εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί να δίνει στους ασθενείς με τον ιό HIV ένα παρατεταμένο διάλειμμα από την τακτική τους αγωγή, χωρίς την εμφάνιση παρενεργειών.

Όπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριο για το AIDS που πραγματοποιείται στο Μεξικό, 345 ασθενείς σε 21 κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα πάρουν μέρος στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της.

Το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από μια εταιρία βιοτεχνολογίας της Νορβηγίας και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2009.

Ένα διάλειμμα από τη συνήθη θεραπεία του HIV, ενδεχομένως θα απαλύνει τις παρενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα, οι οποίες περιλαμβάνουν προβλήματα με την καρδιά και το συκώτι, διάρροια, ναυτία και απώλεια λίπους.

Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εμφάνιση ανθεκτικών ιών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Barry Peters, από το Kings College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ένα πετυχημένο εμβόλιο θα έδινε στους γιατρούς και τους ασθενείς τεράστια πλεονεκτήματα όσον αφορά τις τρέχουσες θεραπευτικές αγωγές.

Ακόμα και αν αυτό το εμβόλιο δεν είναι η τελική απάντηση, θα μπορούσε να οδηγήσει προς την κατεύθυνση εμβολίου. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το εμβόλιο είναι ακόμα σε πολύ αρχικά στάδιο.

Το εμβόλιο δουλεύει προκαλώντας αντίδραση του ανοσοποιητικού, σε αντίθεση με τα συνήθη φάρμακα για τον ιό HIV, που μπλοκάρουν την αναπαραγωγή του.

Ήδη έχει δοκιμαστεί σε δυο μικρές δοκιμές με 11 και 38 ασθενείς, δίνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η πλειοψηφία των ασθενών μπορούσε να απόσχει από τη λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής για 31 μήνες κατά μέσον όρο.

Κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου, το επίπεδο των κυττάρων CD4+ παρέμεινε υψηλό, πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν αρχίσει η λήψη αντιρετροϊκής αγωγής.

Σε επανεξέταση, 44 μήνες μετά τη διακοπή της αγωγής, 34% των ασθενών ακόμα δεν είχαν επιστρέψει στην αγωγή. Ορισμένοι ασθενείς ήταν ακόμα εκτός αντιρετροϊκής αγωγής πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αγωγής.

Η αγωγή συνήθως δεν μπορεί να διακόπτεται για περισσότερο από 3 έως 4 μήνες χωρίς παρενέργειες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βακτήριο του στόματος ''λιώνει'' ορισμένους καρκίνους [μελέτη]
Μητσοτάκης: Είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο
Παγκόσμια ημέρα ιογενούς ηπατίτιδας. Ώρα για δράση