Τα φάρμακα που χορηγούνται σε πολλούς ασθενείς με άνοια μπορεί να μην είναι κατάλληλα γι' αυτούς, αναφέρει νέα έρευνα. Όπως έδειξε, σε τρεις στους τέσσερις συνταγογραφούνται φάρμακα που συχνά δεν τους ωφελούν.
Στα φάρμακα αυτά περιλαμβάνονται σκευάσματα που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, όπως ηρεμιστικά, ισχυρά παυσίπονα και αντικαταθλιπτικά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα πως αυτά τα φάρμακα είναι ωφέλιμα για τους ασθενείς με άνοια. Επιπρόσθετα, εγείρουν αμφιβολίες για το αν έχει νόημα να εκτίθεται ο εγκέφαλος σε τέτοια φάρμακα, τη στιγμή που ήδη δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις αλλαγές που του προκαλεί η άνοια.
"Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σε ασθενείς άλλων ηλικιών, δρουν διαφορετικά στον εγκέφαλο των ασθενών με άνοια", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Donovan Maust, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Michigan Medicine και ψυχίατρος ειδικευμένος στους ηλικιωμένους στο VA Ann Arbor Health System.
Οι αλλαγές της συμπεριφοράς είναι συνηθισμένες στους ανοϊκούς ασθενείς. Μπορεί να συμπεριλαμβάνουν οξυθυμία, θυμό, επιθετικότητα, άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματική επιβάρυνση, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, διαταραχές ύπνου. Οι εκδηλώσεις αυτές προκαλούνται κυρίως από τη σταδιακά βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων, αν και μπορεί να παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες (περιβαλλοντικοί, φαρμακευτικοί).
Παρότι έχουν μελετηθεί καλά οι συνταγογραφήσεις σε ανοϊκούς ασθενείς που κατοικούν σε οργανωμένους χώρους, όπως τα γηροκομεία, είναι ελλιπή τα επιστημονικά δεδομένα για το τι ισχύει εκτός γηροκομείων, είπε ο Dr. Maust.
Στη νέα έρευνα αξιολογήθηκαν οι συνταγογραφήσεις σχεδόν 740.000 ασθενών με άνοια, διάμεσης ηλικίας 82 ετών, που είχαν ασφάλεια στο Medicare (είναι το εθνικό ασφαλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ). Όπως διαπιστώθηκε, στο 73,5% από αυτούς χορηγούνταν φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Ήταν οπιοειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, ηρεμιστικά και αντιεπιληπτικά (χορηγούνται για τον πόνο ή αντί για αντιψυχωσικά).
Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 50% των ηλικιωμένων με άνοια λάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο από αυτό που ισχύει για τους ηλικιωμένους χωρίς άνοια. Όπως είπε ο Maust, πολλοί γιατροί χορηγούν αντικαταθλιπτικά στους ασθενείς με άνοια επειδή δείχνουν αποτραβηγμένοι ή απαθείς.
Τα συμπτώματα αυτά, όμως, μπορεί να οφείλονται στην άνοια καθαυτή και όχι σε κατάθλιψη. Επομένως, τα αντικαταθλιπτικά δεν θα βοηθήσουν. Αντίθετα, μπορεί να τους προκαλέσουν εκνευρισμό και να τους εμποδίζουν να ηρεμήσουν, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στην οικογένειά τους. Αν όμως ένας ηλικιωμένος είχε κατάθλιψη πριν διαγνωστεί με άνοια, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να τον βοηθήσουν, διευκρίνισε ο ερευνητής.
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το 27% των ανοϊκών ηλικιωμένων έπαιρναν ηρεμιστικά, το 22% αντιεπιληπτικά και το 22% αντιψυχωσικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά όχι μόνο δεν βοηθούν στην άνοια, αλλά μερικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης, προειδοποίησε ο Dr. Maust.
Όπως εκτίμησε, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι ασθενείς με άνοια και οι φροντιστές τους, αλλά συχνά δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε τέτοια περίπτωση, οι φροντιστές πρέπει να συζητούν το θέμα της φαρμακευτικής αγωγής με τους γιατρούς, συνέστησε.
Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Journal of the American Medical Association".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου