Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ιστορικό διαταραχής μετατραυματικού στρες είχαν μέχρι 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με ανθρώπους που δεν τη βίωσαν.

Η Dr. Vasiliki Orgeta, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα παρέχει σημαντικές νέες ενδείξεις του πώς τραυματικές εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου και πώς η μακροπρόθεσμη επίδραση του τραύματος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με πολλούς τρόπους, αυξάνοντας την ευαλωτότητα  στη νοητική εξασθένηση και την άνοια.

Η ερευνήτρια, δήλωσε ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες φαίνεται συχνή σε ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν για COVID-19,  παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η διάγνωσή της, δεν αντιμετωπίζεται, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές  συνέπειες μακροπρόθεσμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 13 έρευνες από 4 ηπείρους, που περιέλαβαν σχεδόν 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στοιχεία από 8 έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με τη διαταραχή είχαν 61% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας έως 17 χρόνια αργότερα.

Όταν εξετάστηκαν στοιχεία 2 ερευνών που χρησιμοποίησαν άλλες μεθόδους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διαταραχή συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο άνοιας.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι ο κίνδυνος άνοιας σε ανθρώπους με τη διαταραχή ήταν υπερδιπλάσιος στο γενικό πληθυσμό έναντι βετεράνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychiatry.

 

Πηγές:
British Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T
H AMGEN υπερήφανος υποστηρικτής του EuroPride 2024
Ο ΟΦΕΤ στο Επενδυτικό Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου