Ηλικιωμένοι που δεν ενδιαφέρονται ή δεν δείχνουν ενθουσιασμό για τις συνήθεις δραστηριότητές τους μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, σε 2.000 oηλικιωμένους ανακάλυψε ότι άνθρωποι με  σοβαρή απάθεια ήταν κατά 80% πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα απάθειας.

Η Dr. Meredith Bock, του University of California, San Francisco Institute for Neurosciences δήλωσε ότι η απάθεια δεν περνά απαρατήρητη. Μπορούν οι οικογένειες να τη διακρίνουν. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι ακόμα ένα καμπανάκι-σύμπτωμα της πρώιμης φάσης της άνοιας.

Προηγούμενες έρευνες, επίσης συνέδεσαν την ελαφρά νοητική εξασθένιση με την απάθεια.

Η νέα έρευνα έγινε σε ανθρώπους 70 έως 79 ετών. Κανείς δεν είχε άνοια στην έναρξή της. Οι ερευνητές επίσης είχαν στη διάθεσή τους ιατρικούς φακέλους.

Για να αξιολογήσουν επίπεδα απάθειας οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις όπως

  • Τις προηγούμενες 4 εβδομάδες πόσο συχνά ενδιαφερόσασταν να βγείτε από το σπίτι
  • Τις προηγούμενες 4 εβδομάδες πόσο συχνά ενδιαφερόσασταν να κάνετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας

Μετά από 9 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 381 άνθρωποι εμφάνισαν άνοια. Στην ομάδα χαμηλής απάθειας, το ποσοστό αυτών που εμφάνισαν άνοια ήταν 14%. Όσοι είχαν μέτρια απάθεια εμφάνισαν άνοια κατά 19%. Ένας στους 4 στην ομάδα της σοβαρής απάθειας είχε άνοια έως το τέλος της έρευνας.

Όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, την εκπαίδευση, καρδιαγγειακές νόσους, κατάθλιψη και γενετικό κίνδυνο Alzheimer, ανέφεραν ότι άνθρωποι με σοβαρή απάθεια στην έναρξη της έρευνας είχαν 80% υψηλότερες πιθανότητες άνοιας μελλοντικά.

Η Bock δήλωσε ότι ρωτώντας για την απάθεια, οι γιατροί θα μπορούσαν να μάθουν ποιοι  ασθενείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος