Τρεις καινοτόμες εταιρείες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Organic Electronic Technologies που εκτυπώνει ενέργεια, η Depia που δημιουργεί λογισμικό ενεργειακά συστήματα κτιρίων, και η BLNanobiomed που δημιουργεί εφαρμογές νανοϊατρικής, κέρδισαν τις εντυπώσεις και τα αντίστοιχα βραβεία παρουσίασης στο πρώτο υβριδικό γεγονός αφιερωμένο στην Ψηφιακή Βιομηχανία που έγινε virtual και live στην Αθήνα. Και οι τρεις εταιρείες μέλη του δυναμικού Συνδέσμου Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας (HOPE-A) , έχουν έδρα τους τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνει με τον ουσιαστικότερο τρόπο τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού της Μακεδονίας. Και οι τρείς εταιρείες «ξεπήδησαν» και αναπτύχθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση, πετυχαίνοντας σημαντικές συνεργασίες από όλο τον κόσμο,  αναπτύσσοντας σειρά καινοτόμων προϊόντων και αποδεικνύοντας ότι το brain drainμπορεί να αντιστραφεί και να κερδηθεί.

Οι εταιρείες πήραν μέρος στο 10ο Συνέδριο και Έκθεση για τη Βιομηχανία των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών που έγινε στην Αθήνα,  επιδεικνύοντας προϊόντα καινοτομίας όπως:

  • Η έξυπνη στάση που κατασκευάστηκε από την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι ενεργειακά αυτόνομη και είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά, τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους επιβάτες να προφυλάσσονται από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τους τηλέφωνο όσο περιμένουν το λεωφορείο, έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.Τις βραδινές ώρες, η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα ανάλογα με την επιλογή του Δήμου μπορεί να ενσωματωθεί ρούτερ για WIFI, μετεωρολογικός σταθμός κ.ά με τη χρήση της νανοτεχνολογίας . Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα. Η εγκατάσταση της στάσης είναι εύκολη, καθώς γίνεται ήδη και σε υπάρχουσες στάσεις λεωφορείων.

Η εταιρία ORGANIC ELECTRONIC TECHNOLOGIES είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διεθνώς εταιρία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, και εκτυπωμένων οργανικών LEDs για παραγωγή ενέργειας και φωτισμού, αντίστοιχα, και παράγει  προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ελαφρά, φιλικά προς το περιβάλλον που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους επιφάνεια κτιριακής εγκατάστασης, θερμοκηπίων, ειδών τουρισμού και πέργολες ή ακόμα και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • Στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι μάσκες και ασπίδες προσώπου με ειδικά νανοφίλτρα υψηλής προστασίας. Η εταιρεία BL Nanobiomed  μαζί με την Organic Electronic Technologies και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών δημιούργησαν για πρώτη φορά στον κόσμο υψηλής προστασίας μάσκες, οι οποίες με τη χρήση νανοτεχνολογίας  μπορούν να δεσμεύουν τον αόρατο εχθρό που σε μέγεθος δεν ξεπερνά τα 140 νανόμετρα  καθώς και τα καλλυντικά αντισηπτικά της εταιρείας που περιέχουν νανοσωματίδια μαστίχας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ιδιαίτερο άρωμα. 

Το Συνέδριο (12 και 13 Οκτωβρίου) αποτέλεσε το πρώτο υβριδικό γεγονός αφιερωμένο στην Ψηφιακή Βιομηχανία των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών και πραγματοποιήθηκε  παράλληλα με δια ζώσης συμμετοχή και με ηλεκτρονική (virtual) μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής διακεκριμένων ομιλητών από βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς από Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.

Στη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου αναδείχθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις, τα προϊόντα και οι προοπτικές των καινοτόμων εταιρειών μελών του δυναμικού Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPE-A.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για το Συνέδριο αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων,  τα κέντρα καινοτομίας, αλλά και  τα χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν στο οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Μεταξύ των ομιλητών που τίμησαν με την παρουσία τους το 10ο Συνέδριο και Έκθεση για τη Βιομηχανία των Εύκαμπτων και Οργανικών Ηλεκτρονικών, ο υφυπουργός Παιδείας καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος απευθύνοντας χαιρετισμό στο Συνέδριο εξήρε την συμβολή των  ελληνικών  πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της καινοτομίας, την μεταφορά και την μετάδοση της γνώσης.

Επίσκεψη στην Έκθεση καινοτόμων προϊόντων, αλλά και χαιρετισμό απηύθυνε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην αν υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των καινοτόμων εφαρμογών της νανοτεχνολογίας και ειδικότερα της βιομηχανίας των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο ΓΓ Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και Πρόεδρος  του  Enterprise GreeceΓρηγόρης Δημητριάδης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πετυχημένη εκδήλωση,υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Νανοτεχνολογίας και ανέφερε τις στοχευμένες δράσεις που ήδη εφαρμόζει  το Enterprise Greeceγια την στήριξη των Startupsκαι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησε και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Στυλιανίδης .

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας (HOPE-A) και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, ανοίγοντας τις  εργασίες του διήμερου Συνεδρίου, αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών και την συμβολή της στην Πράσινη ανάπτυξη,  στην συμβολή των ελληνικών φορέων ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα που αξιοποιεί αυτές τις προσπάθειες, αλλά και στις επενδύσεις που έχουν γίνει στον ευρύτερο τομέα των νέων τεχνολογιών , της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης. 

Ο Henri Raibenbach εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δίκτυα, τις Επικοινωνίες, το Περιεχόμενο και την Τεχνολογία, αναφέρθηκε στα projects και τις δραστηριότητες της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται μέσω του Horizon για τα εκτυπωμένα και φορέσιμα (printedandwearable) ηλεκτρονικά και για τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εφαρμογές.   

Ο Αστέριος Χατζηπαραδείσης, πρ. Διευθυντής Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων  Έρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας  μίλησε αναλυτικά για τα  χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν στις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καινοτομίας  ανέλυσαν τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας, αλλά και της αγοράς. Από την εταιρεία COATEMA ο Thomas Kolbusch αναφέρθηκε σε διαδικασίες εκτύπωσης των οργανικών ηλεκτρονικών, εκπρόσωποι συνδέσμων επιχειρήσεων καινοτομίας και τεχνολογικών εφαρμογών, η Μαρία Καντά από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A, ο Γιώργος Μαρκατάτος από τον ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος) και ο Μανώλης Ζερβάκης από την HETIA (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναδυόμενων Τεχνολογιών) μίλησαν για τις δράσεις τους.

Την  έκθεση επισκέφθηκαν επίσης,  ο Πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα   Armit Lugun, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τις καινοτόμες εφαρμογές που μετατρέπουν το φως σε ενέργεια, προφυλάσσοντας παράλληλα από την uv ακτινοβολία,  ο  υπεύθυνος του Τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Ράπτης , ο οποίος ενημερώθηκε από τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη για τα νέα προϊόντα των καινοτόμων εταιρειών, μελών του HOPE-A, αλλά και από τις νανοϊατρικές εφαρμογές, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Αποστόλου, ο Βασίλης Φακίτσας από τον Δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Ανδρεαδάκης από τον Δήμο Χαλανδρίου, επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους όπως κατασκευές και ναυτιλία, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογιών της ενέργειας και φωτισμού και τις εφαρμογές τους στις έξυπνες πόλεις  , στη ναυτιλία, την αρχιτεκτονική, την μόδα κλπ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]