Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή μινι-εγκεφαλικό ωφελούνται από τις στατίνες το ίδιο όπως και νεώτερης ηλικίας άνθρωποι, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Αν και η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών συμβαίνουν σε ανθρώπους 65 ετών και άνω, έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι οι στατίνες δεν συνταγογραφούνται το ίδιο συχνά για τους μεγαλύτερους ασθενείς σε σχέση με τους νεαρότερους, σημειώνει ο Dr.

Seemant Chaturvedi του Wayne State University στο Ντιτρόιτ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι το ίδιο ωφέλιμη σε ανθρώπους άνω των 65 όσο και σε νεότερους

Τον Απρίλιο, Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν στο ‘New England Journal of Medicine’ ότι η αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ανθρώπους 80 ετών και άνω μειώνουν τον κίνδυνο μοιραίου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιολογικών προβλημάτων.

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού χαμηλώνοντας τα επίπεδα λιπαρών ουσιών όπως η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη, ή ‘κακιά χοληστερόλη’, και τα τριγλυκερίδια. Επίσης αυξάνουν τα επίπεδα υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνης ή ‘καλής’ χοληστερόλης.

Ο Seemant και οι συνεργάτες του μελέτησαν 4.731 ανθρώπους 18 ετών και άνω που είχαν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό.

Περίπου οι μισοί ήταν άνω των 65, με μέση ηλικία τα 72 έτη. Οι άλλοι μισοί ήταν κάτω από 65 με μέση ηλικία τα 54 έτη. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα, περίπου οι μισοί έπαιρναν στατίνες και οι άλλοι μισοί εικονικό φάρμακο.

Οι στατίνες απέδωσαν το ίδιο καλά και στις δυο ομάδες, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Neurology’. Μείωσαν τη χοληστερόλη LDL κατά 61 περίπου μονάδες στην ομάδα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και κατά 59 μονάδες στην ομάδα με τους ανθρώπους νεώτερης ηλικίας.

Πηγές:
'New England Journal of Medicine'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά