Αυτοκριτική γιατί καθυστέρησε κατά μια εβδομάδα η κυβερνητική παρέμβαση για τη λήψη προστατευτικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, έκανε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, με την οποία ολοκλήρωσε το μεσημέρι την επίσκεψή του στην πόλη. Παράλληλα, άφησε και έμμεσες αιχμές προς τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που δεν του είχαν κάνει σχετικές εισηγήσεις, όπως είπε. "Έχω αποδεχτεί πως θα έπρεπε να είχαμε παρέμβει στη Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα νωρίτερα", τόνισε στη συνέντευξή του στο Status fm, για να προσθέσει με νόημα πως "δεν ήταν πολλές και οι φωνές στην πόλη που ζητούσαν lockdown, ούτε είχα κάποια σχετική εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων".
Ο ίδιος συζήτησε για την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, νωρίτερα, στη διάρκεια σύσκεψης που είχε στο Διοικητήριο με τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρο Καράογλου, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοπικοί φορείς του ζήτησαν να οριστούν και δύο εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης στην επιτροπή των ειδικών, ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και συντονισμός, κάτι το οποίο αποδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης. Οι κ. Τζιτζικώστας και Ζέρβας εξέφρασαν την ανησυχία τους ενόψει του προγραμματισμού για σταδιακή άρση των μέτρων, με τον πρώτο να τονίζει πως το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο και τον δεύτερο να προτείνει να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα μοιάζουν με τα προηγούμενα και προανήγγειλε ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους. "Χριστούγεννα με την οικογένεια και μια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια ακόμα αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα. Αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, και συνέστησε λίγη υπομονή ακόμα, καθώς "βλέπουμε την κορυφή του βουνού, που είναι το εμβόλιο".
Απαντώντας σε ερώτηση για όσους τάσσονται κατά των εμβολίων, τόνισε την ανάγκη να πειστούν όσο γίνεται περισσότεροι να εμβολιαστούν, ενώ έκανε προσωπική αναφορά και στην περιπέτεια υγείας της μητέρας του που έπασχε από πολυομελίτιδα. Όπως είπε, η συγκεκριμένη ασθένεια δεν υπάρχει σήμερα, λόγω του εμβολίου.
Μηνύματα εμψύχωσης του υγειονομικού προσωπικού για τη μάχη που δίνει στα νοσοκομεία, αισιοδοξίας για τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του ιικού φορτίου, αλλά και ενθάρρυνσης των πολιτών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, περιελάμβανε η περιοδεία του πρωθυπουργού σε νοσοκομεία και δομές υγείας της δοκιμαζόμενης Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, επισκέφθηκε διαδοχικά τα νοσοκομεία "Ιπποκράτειο", που εφημερεύει και "Παπαγεωργίου", που ολοκλήρωσε την εφημερία με μείωση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων, το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ και το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, που θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο.
"Ιππποκράτειο"
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις επισκέψεις του από το "Ιππποκράτειο", όπου βρέθηκε στις 9 το πρωί, μια ώρα μετά την έναρξη της εφημερίας.
"Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα δουλεύει στα κόκκινα. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε στήριξη σε όλους", τόνισε, στη διάρκεια συνομιλίας του με γιατρούς, εργαζόμενους και μια ασθενή που έχει αναρρώσει, στο προαύλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Υποστήριξε πως το σύστημα Υγείας θα βγει πιο δυνατό, σε επίπεδο στελέχωσης και εξοπλισμού, ενώ προανήγγειλε σχέδιο για τη οικοδόμηση ενός νέου συστήματος Υγείας, όταν ξεπεραστεί αυτή η κρίση, που θα έχει ως βασικό πυλώνα την πρωτοβάθμια φροντίδα.
"Το σύστημα Υγείας πιέστηκε, πιέζεται, όμως αντέχει και θα συνεχίσει να αντέχει. Θα έχει την αμέριστη στήριξη και την προσωπική μου φροντίδα", είπε. Μίλησε για τις ενδείξεις μείωσης του ιικού φορτίου, τόνισε την ανάγκη κοινής προσπάθειας ώστε να περάσουμε στην απέναντι όχθη με τις κατά το δυνατό λιγότερες απώλειες, ενώ ζήτησε από τους υγειονομικούς, που θα εμβολιαστούν πρώτοι τον Ιανουάριο, να ενθαρρύνουν τους πολίτες και να πείσουν όσο περισσότερους γίνεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού.
Δεσμεύτηκε για περαιτέρω ενίσχυση των ΜΕΘ και αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο δημιουργίας 30 νέων κλινών ΜΕΘ στο Ιππποκράτειο, που βρίσκεται υπό κατασκευή, με δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχος, και πρόκειται να παραδοθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Πληρώματα
Από το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, που λειτουργεί υπό νέα μορφή τους τελευταίους μήνες και έχει την ευθύνη του συντονισμού των διακομιδών στις ΜΕΘ και στις κλινικές Covid σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εμψύχωσης προς τα πληρώματα του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, μέσω ασυρμάτου, ευχαριστώντας τους για την καθοριστική συμβολή τους.
"Είμαστε όλοι μια ομάδα γιατί και αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή και με τον υπουργό και με τον γενικό και με όλα τα στελέχη, ότι ουσιαστικά σε μια κρίση πανδημίας η χώρα είναι μια υγειονομική περιφέρεια, άρα όλες οι διακομιδές - είτε γίνονται με ασθενοφόρα είτε αν χρειάζεται μέχρι και αεροπορικώς - παίζουν κρίσιμο ρόλο ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Άρα, ο ρόλος σας είναι απολύτως καθοριστικός, σας έχουμε μέσα στην καρδιά μας και σας λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ” τόνισε, μεταξύ άλλων.
"Παπαγεωργίου"
Στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εφημερία που είχε ολοκληρωθεί λίγο νωρίτερα, με ελπιδοφόρες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολύ έντονης πίεσης.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο γιατρός του νοσοκομείου, Χρήστος Παπαστεργίου, είχε χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη εφημερία ως την καλύτερη των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσίασε για πρώτη φορά υποχώρηση, από 43 σε 38, ενώ οι νέες εισαγωγές σε κλινικές ΜΕΘ περιορίστηκαν σε 50, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα κυμαίνονταν από 80 ως και 110.
Ενδιάμεσα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, όπου προβλέπεται να λειτουργήσουν από τον Ιανουάριο τρία εμβολιαστικά κέντρα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί 297 κωδικοί αποσύρθηκαν από την ελληνική αγορά το 2024
Ο εθελοντισμός ωφελεί την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων [μελέτη]
Κόπωση και εγκυμοσύνη: Μια ιδιαίτερη σχέση