Σημαντική μείωση των κρουσμάτων στα 540 καθημερινά και του αριθμού των διασωληνωμένων στους 320, ως τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά πιο αργή υποχώρηση του αριθμού των θανάτων στο ίδιο διάστημα, προβλέπει η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, υπό την προϋπόθεση πως θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και να εφαρμόζονται ως τότε τα περιοριστικά μέτρα.
Για τη συνέχεια, οι επιστήμονες συνιστούν η όποια άρση του lockdown να γίνει βήμα προς βήμα και με βάση την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, προτείνοντας μάλιστα τη λήψη μέτρων πολλών ταχυτήτων, ανά περιφερειακή ενότητα.
Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα και αλγόριθμους για την εξέλιξη της πανδημίας, η ομάδα του επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητή Νανοτεχνολογίας και Νανομετρολογίας του ΑΠΘ, Στέργιου Λογοθετίδη, παρατηρεί πως η σημερινή εικόνα επιπέδωσης της καμπύλης θα έχει γρήγορη αποτύπωση στη μείωση των καθημερινών κρουσμάτων, αρκετά γρήγορη στην υποχώρηση τις πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων και πιο αργή στον αριθμό των θανάτων. Μάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή από επιπλοκές του Covid προβλέπεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες λίγες μέρες, μέχρι να αρχίσει να πέφτει η καμπύλη, μετά της 5 - 6 Δεκεμβρίου.
Πρόβλεψη
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προβλέπουν πως:
- Μετά τον μέγιστο αριθμό των διασωληνωμένων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες, από σήμερα, Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, θα υπάρξει μια πορεία γρήγορης ελάττωσής τους σε όλες τις κλινικές της χώρας. Όπως δείχνουν οι "καμπύλες πρόβλεψης", σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά προβλέπεται να υποχωρήσουν στους 320 σε όλη την χώρα, έναντι άνω των 600 σήμερα.
- Αντίθετα, κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας προβλέπεται να είναι υψηλός ακόμη και μάλιστα να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα, και να φθάνει στο μέγιστο των περίπου 120 ως τις 5 - 6 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα αρχίσει η σταδιακή ελάττωση, και σύμφωνα με τις "καμπύλες ανάλυσης" με τα ως σήμερα δεδομένα, αναμένεται να πέσουν σε διψήφιο νούμερο στις 14 Δεκεμβρίου.
- Σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις ή τα καθημερινά κρούσματα, όπου η υποχώρηση είναι ήδη εμφανής, προβλέπεται πως θα συνεχίσουν να ελαττώνονται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, και με την προϋπόθεση της ευλαβικής τήρησης των μέτρων, στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να υποχωρήσουν εντυπωσιακά, στα 540 κρούσματα την ημέρα, εκ των οποίων τα 110 θα αντιστοιχούν στη Θεσσαλονίκη.
"Τα δυναμικά μοντέλα δείχνουν πως όντως έχουμε μπει σε μια φάση αποκλιμάκωσης. Κάθε lockdown που περιορίζει την κινητικότητα αλλάζει τον ρου του φαινομένου σε μια κατεύθυνση, χωρίς να μπορεί να το εξαλείψει τελείως. Οι καμπύλες δείχνουν πως το επόμενο διάστημα αν συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει μια σημαντική πτώση των δεικτών", είπε στο iatronet ο κ. Λογοθετίδης, για να προσθέσει ωστόσο πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ενόψει της άρσης των μέτρων περιορισμού, ώστε να συνεχιστεί αυτή η καθοδική πορεία.
Προτεραιότητες
"Οι επιδημιολόγοι δίνουν τα στοιχεία καθημερινά, επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων κάνουμε προβλέψεις για τη συνέχεια. Η πολιτεία είναι αυτή που βάζει τις προτεραιότητες. Εκείνη θα επιλέξει αν προέχει το άνοιγμα σχολείων, ή της αγοράς, ή της εστίασης, ή αν έχει μεγαλύτερη αξία η τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών ενόψει και των γιορτών. Πάντα, όμως υπάρχει ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης και ό,τι γίνει πρέπει να γίνει με προσοχή, βήμα προς βήμα και με τους απαραίτητους ελέγχους".
Ο κ. Λογοθετίδης υποστηρίζει πως αντί για οριζόντια άρση των μέτρων σε όλη τη χώρα θα ήταν πιο ασφαλές αυτό να γίνει κατά περίπτωση, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής. "Υπάρχουν περιοχές με καλύτερη εικόνα. Άλλη είναι η κατάσταση στην Κρήτη για παράδειγμα, και άλλη στη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαν να αίρονται σταδιακά κάποια μέτρα σε περιοχές με μικρότερη επιβάρυνση και να διατηρούνται πιο αυστηρά μέτρα σε περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο".
Από το ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας συλλέγει και επεξεργάζεται καθημερινά επιδημιολογικά στοιχεία για την πορεία της, προκειμένου να ενημερώνει την διεθνή επιστημονική κοινότητα, την κοινωνία και κάθε αρμόδιο φορέα της χώρας για την πρόβλεψη της εξέλιξή της.
Τσιγάρο
Το κάπνισμα ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους από κάποιον που νοσεί με κορωνοϊό μπορεί να μεταφέρει νανοσωματίδια του ιου, τα οποία λόγω του μεγέθους τους διαπερνούν τα περισσότερα είδη μάσκας.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, "τα σωματίδια του καπνού είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερα από αυτά του κορονοϊού και μπορούν να εισχωρήσουν μεταφέροντάς τον ακόμη και από απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων σε εξωτερικό χώρο μέσα από τη μάσκα που φοράμε".
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ποιότητα της μάσκας που φοράμε: "Σε χώρους με έντονο ιικό φορτίο, όπως είναι ο χώρος ενός σουπερμάρκετ, ο οποίος δεν αερίζεται καλά, μια υφασμάτινη μάσκα δεν προστατεύει αρκετά, ενώ μια χειρουργική μάσκα προστατεύει περισσότερο, αλλά όχι απόλυτα", επισημαίνει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνήθη προβλήματα υγείας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου